Verkkouutiset

Oikeusministeri: Poliisin pitää puhua ympäri puhalluskokeesta kieltäytyjä

Oikeusministeriön mukaan puhalluskokeesta kieltäytyjien takia ei tarvita lainmuutoksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustajat Kari Tolvanen, Kalle Jokinen ja Pauli Kiuru tekivät lokakuussa 2014 kirjallisen kysymyksen tilanteesta, jossa henkilö kieltäytyy poliisin puhalluskokeesta vedoten itsekriminointisuojaan. Edustajat haluaisivat puhalluskokeesta kieltäytymisen olevan jatkossa rangaistavaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on antanut vastauksensa asiassa. Ministeri huomauttaa poliisin voivan voi määrätä puhalluskokeeseen suostumattoman henkilönkatsastukseen, josta kieltäytymistä taas voi arvioida niskoitteluna.

”Jos henkilönkatsastus on tarpeen, poliisin on poliisilain 1 luvun 2 §:n oikeusohjeen mukaisesti pyrittävä ensisijaisesti neuvoin ja ohjein eli tässä tapauksessa ennen muuta mainitsemalla puhalluskokeesta kieltäytymisen seuraukset siihen, että henkilö ymmärtää tilanteen ja suostuu puhalluskokeeseen. Tämä on lähtökohtaisesti myös kieltäytyjän etu veri- tai tarkkuusalkometrikokeen ottamiseen liittyvän vaivan ja ajanhukan vuoksi”, ministerin vastauksessa todetaan.

Koska henkilönkatsastuksesta aiheutuu kieltäytyjälle vaivaa ja haittaa, on ministerin mukaan oletettavaa, ettei puhalluskokeesta kieltäydy sellainen henkilö, jonka veressä ei ole kiellettyä määrää alkoholia. Häneltä olisi joka tapauksessa otettava tarkempi koe.

”Poliisi voisi edellä esitetyn mukaisesti kertoa kieltäytyjälle, ettei itsekriminointisuoja ole peruste kieltäytyä puhalluskokeesta. Poliisi pystyy toivottavasti ottamaan mahdollisimman nopeasti käyttöön liikkuvat tarkkuusalkometrit, jolloin menettely helpottuu ja nopeutuu kaikkien osapuolten osalta”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson neuvoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)