Verkkouutiset

Nuoren psykoottisenkaltaiset oireet johtavat harvoin psykoosiin

Häiritsevät ja pelottavat oireet liittyvät nuorilla esimerkiksi masennukseen, eivätkä yleensä ennusta psykoosiin sairastumista, kertoo uusi väitöstutkimus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Psykoosiriskin kriteerit täyttävä nuori ei useinkaan sairastu psykoosiin. Sen sijaan kohonnut psykoosiriski on merkki sairauden vakavuudesta, eli riskin tunnistaminen ennustaa lähivuosien psykiatrisia sairaalajaksoja, ilmenee Maija Lindgrenin väitöstutkimuksesta.

Psykoottisenkaltaiset oireet ovat yleisiä nuorten mielenterveyshäiriöissä. Niitä ovat esimerkiksi aistihairahdukset, epäluuloiset ajatukset ja maaginen ajattelu.

Psykoosiin sairastumista ennustavat depersonalisaatio-oireet, kuten tunne, että on kehonsa ulkopuolella tai katselee itseään ulkopuolelta.

Psykoosiriskikriteerit täyttävillä nuorilla on muihin nuoriin verrattuna vaikeuksia näönvaraisessa päättelyssä ja muistamisessa sekä enemmän itsetuhoisia ajatuksia. Lindgrenin mukaan psykoottisenkaltaiset oireet eivät kuitenkaan ennusta itsensä vahingoittamista.

– Parhaiten itsensä vahingoittamista ennustaa vähentynyt tunteiden ilmaisu, hän toteaa väitöstiedotteessaan.

Psykoottisenkaltaiset oireet ovat yleisiä nuorilla

Psykoottisenkaltainen oireilu on tyypillistä psykoosin esioirevaiheelle. Sen onkin todettu valikoiduissa potilasryhmissä ennustavan lähivuosina ilmeneviä psykoosisairauksia, kuten skitsofreniaa.

Lindgrenin tutkimus osoittaa, että nuorisopsykiatrisilla potilailla psykoottisenkaltaiset oireet ovat usein vain yksi oire muiden joukossa, esimerkiksi osana masennusta.

– Psykoottisenkaltaisista oireista on kuitenkin tärkeää kysyä nuorisopotilailta, sillä ne ovat usein häiritseviä ja pelottaviakin kokemuksia, jotka eivät välttämättä muuten tule puheeksi, Lindgren sanoo.

Väitöstyön tutkittavat olivat 15–18-vuotiaita helsinkiläisiä nuoria, jotka olivat aloittaneet hoidon esimerkiksi masennuksen, ahdistuneisuuden tai päihdeongelmien takia psykiatrisella poliklinikalla tai osastolla. Tutkittavista kolmasosa täytti kohonneen psykoosiriskin kriteerit.

PsM Maija Lindgrenin väitöskirja Psykoottisenkaltaiset oireet ja psykoosin ennustaminen nuorisopsykiatrisilla potilailla tarkastetaan 7. elokuuta Helsingin yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)