Verkkouutiset

PS siirsi päätöksen presidenttiehdokkaasta puoluevaltuustolle – päätöksenteko meni sekoiluksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti, että päätös presidentinvaaleihin osallistumisesta siirrettäisiin puoluevaltuustolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten puoluekokous päätti siirtää päätöksen presidentinvaaliin osallistumisesta puoluevaltuustolle. Ehdotus voitti 497 äänellä. Vastaan äänesti 122.

Puolueen uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti, että presidenttiehdokkaan nimeäminen ja periaatepäätös presidentinvaaliin osallistumisesta siirrettäisiin puoluekokoukselta puoluevaltuustolle.

Halla-aho totesi, että istuva presidentti Sauli Niinistö nauttii laajaa kansansuosiota. Sen vuoksi perussuomalaisten ehdokkaan täytyisi Halla-ahon mielestä tuoda jotakin uutta presidentinvaalin ehdokasasetteluun.

Halla-aho totesi, ettei hän tiedä, onko Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho käytettävissä presidenttiehdokkaaksi. Muista mahdollisista ehdokkaista Halla-aho ei ollut tietoinen.

Terho on aiemmin sanonut, että hän on valmis puolueen presidenttiehdokkaaksi, mikäli hänet valitaan puheenjohtajaksi. Puheenjohtajaksi valittiin kuitenkin Halla-aho.

Terho käytti sen jälkeen puheenvuoron, jossa hän kannatti Halla-ahon esitystä siirtää valinta myöhempään ajankohtaan, jotta saataisiin aikaa miettiä presidenttiehdokasta ja presidentinvaaleihin osallistumista. Omasta ehdokkuudestaan Terho ei sanonut mitään.

Keskustelun kuluessa esitettiin myös oman ehdokkaan asettamista ja Sauli Niinistön tukemista. Niinistön tukemista perusteltiin yhteistyön käden ojentamisella kokoomukselle. Erään edustajan mielestä kokoomuksen viimeaikaisten ulostulojen vuoksi kädenojennuksista kannattaisi pidättäytyä.

Kankaanniemellä haasteita hahmottaa mistä äänestetään

Puolueen grand old man Raimo Vistbacka kävi pitämässä puheenvuoron, jossa hän esitti, että presidenttiehdokkaan nimeäminen siirretään puoluehallitukselle, sillä voimassaolevien sääntöjen mukaan presidenttiehdokkaasta päättää puoluekokous tai puolueneuvosto puoluehallituksen esityksestä.

Lisäsi Vistbacka totesi, että hänen mielestään uuden puheenjohtajan eli Halla-ahon pitäisi asettua itse ehdolle.

Nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoi, että Halla-aho esitti, että valinta delegoidaan puoluevaltuustolle. Kokouksen puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi totesi, että näin esitetään säännöistä riippumatta.

Presidentinvaaleihin osallistumisesta ja ehdokkaasta päättäminen meni lopulta sekoiluksi. Kokouksen puheenjohtajana toimineella Kankaanniemellä oli haasteita hahmottaa, mistä puoluekokouksen pitäisi äänestää. Kankaanniemi esitti sinnikkäästi äänestystä siitä, osallistutaanko presidentinvaaliin vai ei.

Tynkkynen kävi toistuvasti puhujapöntössä vääntämässä rautalangasta, että puoluekokouksen pitää päättää siitä, siirretäänkö päätös puoluevaltuustolle vai ei.

Lopulta työmies Matti Putkonen kävi määrittämässä, että puoluekokous äänestää osallistumisesta presidentinvaaliin tai päätöksen siirtämisestä osallistumisesta ja mahdollisesta ehdokkaasta puoluevaltuustolle.

Lisäksi useiden äänivaltaisten edustajien äänestyslaput olivat kateissa. Myös seisomaäänestystä harkittiin. Lopulta päädyttiin sähköiseen äänestykseen edustajien tahdosta ja Putkosen esityksestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)