Verkkouutiset

Verkkouutisten kysely: PS:n eduskuntaryhmältä tukea Timo Soinin jatkolle ministerinä

Eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terholla on eniten kannatusta perussuomalaisten puheenjohtajaksi kyselyyn vastanneiden keskuudessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutisten kyselyyn vastanneiden kansanedustajien enemmistön mielestä väistyvä puheenjohtaja Timo Soini voi jatkaa hallituksessa ministerinä. Tätä mieltä on neljätoista kansanedustajaa.

Perussuomalailla on 37 kansanedustajaa, joista kaksikymmentä eli hieman yli puolet vastasi kyselyyn.

Soinin katsotaan tehneen erinomaista työtä ulkoministerinä ja olevan pätevin ulkoministerin tehtäviin.

– Timo Soini on tällä hetkellä paras vaihtoehto Suomen ulkoministeriksi. Erityisesti Eurooppa–Venäjä–USA-suhteet ovat olleet viimeiset vuodet todella turbulenssissa, ja Soini on luonut ulkopoliittisia suhteita sekä vienyt Suomen niihin kansainvälisiin pöytiin, joissa ulkopolitiikkaan liittyvistä haasteista keskustellaan, kansanedustaja Anne Louhelainen perusteli.

Kansanedustaja Rami Lehto ei näe järkeä siinä, että Soini pistettäisiin pois ulkoministerin paikalta.

Sen sijaan kansanedustaja Olli Immosen mielestä on vaikea nähdä, että Soini voisi jatkaa ministerinä varsinkaan, jos europarlamentaarikko Jussi Halla-ahosta tulee perussuomalaisten uusi puheenjohtaja. Immonen kannattaa Halla-ahoa puheenjohtajaksi.

Muutamien kansanedustajien mielestä päätös Soinin jatkosta kuuluu uudelle puheenjohtajalle. Tätä mieltä olivat erityisesti Halla-ahon kannattajat.

Kansanedustaja Mika Niikko odottaa, että uusi puheenjohtaja keskustelee Soinin jatkosta eduskuntaryhmän kanssa, vaikka Niikolla ei ole mitään Soinin jatkoa vastaan. Hänestä on mielenkiintoista nähdä, millä tavalla eduskuntaryhmä pääsee tulevaisuudessa vaikuttamaan ministerivalintoihin. Kun Sampo Terho valittiin ministeriksi, perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei päässyt vaikuttamaan asiaan, vaan valinnan teki puoluehallitus.

– Keskustassa eduskuntaryhmä vaikutti kovasti ministerisalkkujen jakoon, Niikko huomautti.

Sampo Terholla eniten kannatusta

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholla on eniten kannatusta perussuomalaisten puheenjohtajaksi kyselyyn vastanneiden kansanedustajien keskuudessa.

Terhoa kannattaa kyselyyn vastanneista kansanedustajista yhdeksän.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa kannattaa neljä kansanedustajaa, kansanedustaja Veera Ruohoa kaksi ja kansanedustaja Leena Merta yksi kansanedustaja.

Neljä kansanedustajaa ei ole vielä päättänyt kantaansa tai ei halunnut kertoa sitä.

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa ensi viikonloppuna.

Puheenjohtajan tehtävä ei ole etätyö

Yksitoista kansanedustajaa on sitä mieltä, että uuden puheenjohtaja pitää tai olisi hyvä olla mukana hallituksessa. Kaikki, jotka ilmoittivat kannattavansa Terhoa puheenjohtajaksi, olivat sitä mieltä, että puheenjohtajan täytyy toimia ministerinä.

– Puheenjohtajalla olisi hyvä olla salkku ja hänen tulee ehdottomasti olla läsnä hallitustyöskentelyssä, kansanedustaja Tiina Elovaara painotti.

Kansanedustaja Simon Elon mukaan puheenjohtajan tehtävä ei ole etätyö.

– Hänen tulee johtaa edestä ja kantaa vastuuta hallitusratkaisusta, joka on aikanaan hyväksytty puolueessa yksimielisesti, jos eriävää mielipidettäni ei oteta lukuun, kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala sanoi. Saarakkala ei kertonut, ketä hän kannattaa puheenjohtajaksi.

Anne Louhelainen pitää erityisen tärkeänä sitä, että tuleva puheenjohtaja on ollut mukana neuvottelemassa hallitusohjelmaa jo alun perin, matkan varrella ja myös jatkossa.

– Vain näin toimien voimme varmistaa, että tavoitteidemme saavuttaminen varmistetaan. Ihan joka viikko, Louhelainen sanoi.

Hallituksen ulkopuolelle jäänti ei ole mutkatonta

Halla-ahon kannattajat eivät pidä välttämättömänä sitä, että puheenjohtaja on hallituksessa.

– Ei tarvitse olla ministerinä. Kun puheenjohtaja ei ole ministerinä, hänellä jää enemmän aikaa puolueen johtamiseen ja kehittämiseen, Immonen sanoi.

Kansanedustaja Jani Mäkelä ei pidä ministeriyttä kynnyskysymyksenä, vaikka hänen mielestään hallituspuolueen puheenjohtajan luonteva paikka on hallituksessa.

– Pidän tärkeänä, että puheenjohtajaehdokkaat ilmoittavat selvästi pyrkimyksensä tämän suhteen etukäteen, että jäsenet tietävät äänestäessään ja voivat punnita asian vaikutusta päätökseensä, Mäkelä sanoi. Hän kannattaa puheenjohtajaksi Leena Merta.

Mika Niikon mielestä puheenjohtajan ei ole välttämätöntä olla hallituksessa, jos puheenjohtaja pystyy luottamaan ministereihin, että he toteuttavat yhteisesti sovittua linjaa.

– Ei se ole mutkatonta ole, se on selvää, jos puheenjohtaja ei halua itse hallitukseen lähteä. Jos hän haluaa antaa valtaa ministereille ja eduskuntaryhmälle enemmän, niin minulle se sopii, Niikko totesi. Hän ei ole vielä päättänyt ehdokastaan puheenjohtajaksi.

Kansanedustaja Kari Kulmalan mielestä on parempi, jos puheenjohtaja ei ole mukana hallituksessa.

– Puheenjohtajien ei pidä olla hallituksessa, koska heillä on muutenkin ihan riittävästi tekemistä ja arvovaltaa, Kulmala sanoi. Hän kannattaa puheenjohtajaksi Ruohoa.

Kahden kansanedustajan mielestä puheenjohtaja saa itse päättää, onko hän mukana hallituksessa.

Perussuomalaisten 37 kansanedustajasta kaksikymmentä vastasi kyselyyn. Viisi ilmoitti, ettei halua vastata kyselyyn tai ottaa julkisesti kantaa asiaan. Kaksitoista kansanedustajaa jätti vastaamatta tai ei reagoinut Verkkouutisten yhteydenottoihin.

Vastaajista neljä halusi vastata kyselyyn nimettömästi. Yksi vastaaja halusi kertoa ainoastaan, ketä hän kannattaa puheenjohtajaksi.

Kysely toteutettiin sähköpostitse ja osin puhelimitse kuluneella viikolla 29.5.–1.6.2017.

Lue myös:

Verkkouutisten kysely: Perussuomalaisten kansanedustajat haluavat jatkaa hallituksessa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)