Verkkouutiset

Perussuomalaiset EU-taisteluosastoista: Mitä me teemme paperitiikereillä?

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kyseenalaistaa EU:n taisteluosastojen ylläpidon järkevyyden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Hieman sen jälkeen kun Afganistaniin oltiin menty, Euroopan unionille päätettiin luoda taisteluosastot, joiden tarkoituksena oli parantaa unionin valmiutta nopeaan kriisinhallintaan. Kymmenen vuoden aikana niiden käyttöä on harkittu kolme kertaa – viimeksi vuosi sitten Keski-Afrikan tasavallan konfliktin yhteydessä – mutta kertaakaan niitä ei ole käytetty, huomautti puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Niinistö keskiviikkona eduskunnassa.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona valtioneuvoston selonteosta Afganistanin tilanteesta ja osallistumisesta sotilaalliseen Resolute Support -kriisinhallintaoperaatioon sekä selonteosta sotilasosaston asettamisesta korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Norjan, Viron, Liettuan, Latvian ja Irlannin muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1.-30.6.2015.

Jussi Niinistön mukaan ”monet EU-maat ovat turhautuneet tilanteeseen, mutta ei mallioppilas-Suomi”.

– Ensi vuoden alusta asetamme helikopterijoukon korkeaan valmiuteen osana isomman maaryppään muodostamaa EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa. Lisäksi Suomi harkitsee johtovaltiovastuun ottamista vuosikymmenen loppupuolella. Perussuomalaiset ei kannata sitä. Maanpuolustuksemme kannalta nekin rahat olisi tehokkaampaa käyttää esimerkiksi reserviläisten kertausharjoituksiin, hän sanoi.

Perussuomalaisten mielestä taisteluosastojen ylläpidon järkevyyttä on vakavasti pohdittava, jos ja kun niitä tositilanteessa ei olla valmiita käyttämään.

– Mitä me teemme paperitiikereillä, Jussi Niinistö kysyi?

Afganistanista vetäydyttävä hallitusti

Afganistanista Jussi Niinistö totesi, että ISAF-operaation päättyminen ei jätä jälkeensä poliittisesti vakaata maata.

– Erään epävirallisen, mutta valistuneen arvion mukaan kymmenen prosenttia Afganistanin kansalaisista kannattaa kapinallisia, 20 prosenttia hallitusta ja 70 prosenttia istuu aidalla odottaen kumpi osapuoli voittaa, hän sanoi.

– Kun maailman parhaiten varustetut sotajoukot eivät kyenneet kukistamaan Talibania, sopii kysyä, miten se onnistuu Afganistanin omilta joukoilta? Entä kuka rahoittaa turvallisuusjoukkojen miljardien dollareiden vuosibudjetin? Halukkaita ei ole jonoksi asti, Jussi Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa on odotettavissa, että turvallisuustilanne heikkenee ja väkivaltaiset iskut lisääntyvät, kun Taliban yrittää haastaa turvallisuusviranomaisia.

Jussi Niinistön mukaan perussuomalaiset kannattaa Suomen hallittua vetäytymistä pois Afganistanista.

– Ensi vuoden jatko-operaatioon on lähdössä 80 suomalaista sotilasta, vaikka pienempikin panos olisi tässä taloudellisessa tilanteessa ollut perusteltua. Esimerkiksi Ruotsi aikoo lähettää vain 50, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)