Professorit ja Tieteentekijät: Opiskelijoilla pitää olla tasavertaiset mahdollisuudet opiskeluun

Helsingin keskustaan kokoontui keskiviikkona opiskelijoita osoittamaan mieltään opintotukileikkauksia vastaan. Mielenilmauksessa on mukana myös yliopistojen opetus- ja tutkimushenkilöstöä.

  • hämeri prof

    Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

    ()

Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton mielestä opiskelijoilla on oltava tasa-arvoiset mahdollisuudet opiskeluun. Tämä on aina ollut suomalaisen koulutusjärjestelmän vahvuus. Opintotuen leikkaaminen ja sen muuttaminen enemmän lainapainotteiseksi sotii pahasti tätä vastaan, sanovat Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto.

Opintotukiuudistuksen yhdeksi tavoitteeksi mainitaan opiskeluaikojen lyhentäminen. Liitojen mukaan tämän saavuttaminen näyttää tässä tilanteessa täysin utopistiselta.

– Yliopistorahoituksen leikkaukset vaikuttavat väistämättä opetustarjontaan. Kurssien määrää joudutaan supistamaan ja opetusta antamaan yhä enemmän isoissa ryhmissä. Yliopistohenkilöstön irtisanomiset ja muut mittavat säästötoimet vaikuttavat pakosti myös opiskelijoiden valmistumisaikoihin.

– Kotimaiset ja kansainväliset asiantuntijat ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että rahoitusleikkaukset yliopistoista, opetuksesta ja tutkimuksesta ovat haitallisia. Ne syövät tulevaisuutta niin opiskelijoilta, tutkimuksen edellytyksistä kuin koko Suomen talouden nousulta, toteavat liittojen puheenjohtajat Kaarle Hämeri ja Petri Koikkalainen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.