Verkkouutiset

”Nyt otetaan iso riski tieteen tason säilymisestä ja uudistumisesta”

Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton mukaan henkilöstö on yliopistojen rahoitusleikkausten suurin häviäjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan yliopistorahoitukseen tehdään ensi vuonna noin 105 miljoonan euron leikkaus. Tutkimusrahoituksen saamista vaikeuttaa entisestään myös se, että Suomen Akatemian myöntövaltuutta vähennetään.

Hallitusohjelmassa mainitaan, että yliopistojen rahoituksen vähennystä ei pidä kohdistaa sellaiseen toimintaan, mikä merkitsisi opetuksen ja tutkimuksen heikentymistä, vaan erityisesti talous-, henkilöstö-, tieto- ja opetushallintoon.

Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton mielestä tämä on pelkkää hurskastelua.

– Tietysti opetus ja tutkimus kärsivät, jos tukipalvelujen henkilöstöä vähennetään. Opettajat ja tutkijat eivät pysty keskittymään varsinaiseen työhönsä, kun aika menee vielä nykyistäkin enemmän hallinnollisiin tehtäviin.

– Lisäksi nyt on kyseessä sellaisen mittaluokan kurjistus, jota yliopistot eivät pysty toteuttamaan ilman opetus- ja tutkimushenkilöstön vähennystä. Henkilöstömenot muodostavat kaksi kolmasosaa yliopiston menoista, toteavat Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto.

Liitot muistuttavat, että viimeisten viiden vuoden aikana yliopistoväen määrä on jo vähentynyt: tutkimus- ja opetushenkilökunta 460 ja muu henkilöstö 315 henkilötyövuoden verran. Jos rahoitusleikkaukset tehdään nyt ensisijaisesti henkilöstön kautta, koskee se tuhansia henkilötyövuosia.

Henkilöstön määrä vähenee myös sen kautta, että eläkkeelle siirtyvien tilalle ei palkata ketään tai määräaikaisia työsuhteita ei jatketa.

Liittojen mukaan ”nyt otetaan iso riski tieteen tason säilymisestä ja uudistumisesta”.

– Lahjakkaiden nuorten on tulevina vuosina hyvin vaikea päästä yliopistoihin töihin, heidän kohdalleen tulee ”kuoppa”. Kuitenkin on niin, että myös tieteessä uudistumista tapahtuu nuorten ikäluokkien ja heidän uusien ideoidensa kautta, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

– On selvää, että isot ja nopeat säästöt johtavat tieteen tason laskuun. Romahdus ei näy heti, mutta muutaman vuoden kuluttua tämä kyllä näkyy, lisää Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)