Verkkouutiset

Miksi yliopistossani siivotaan 7 000 euron palkalla? – professori perää tolkkua

Valtio-opin professorin mukaan tehostamisen nimissä tehdään hölmöjä ratkaisuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston valtio-opin professori Matti Wiberg kyseenalaistaa tehostamisen nimissä tehtävät yliopiston hallinnonuudistukset. Wibergin mukaan hänen yliopistossaan toteutetut toimet johtavat työnjaon rikkoutumiseen, siihen, että väärät ihmiset tekevät vääriä asioita ja lopulta itse toiminta kärsii.

”Vallalla on trendejä, jotka vääjäämättä näivettävät yliopistoa, ilman, että kukaan nimenomaisesti juuri tätä lopputulosta tavoittelisi”, Wiberg sanoo Verkkouutisten blogissaan.

Hän mainitsee kolme esimerkkiä, joista yksi on yliopistosiivous. Professorin mukaan huonon kilpailutuksen seurauksena sen taso laskee ja hän itse joutuu siivomaan.

”Kehittämistoimista vastaavat ovat laskeneet mielekkääksi sen, että työhuonettani siivotaan 7 000 euron palkalla eikä 2 000 euron palkalla.

Kun työnantaja jokaisella siivouksen kilpailutuksella ostaa käytännössä vähemmän siivousta, niin työntekijän pitää itse siivota, ellei hän halua kärsiä työtilojen likaa.

Tämä voi näyttää jonkun kamreerin mielestä siivouksen tehostamiselta, mutta ei se sitä ole: se on tuhlausta. Yliopistolla on väärät siivoojat! Ei professorin kuulu siivota, vaan siivoojan”, Wiberg sanoo.

Professorin mukaan samanlaiseen toimintojen heikkenemiseen ovat johtaneet myös sihteeripalveluiden keskittäminen palvelukeskuksiin ja huonojen matkapuhelinten hankkiminen.

”Keskittämisvimmassa oppiaineilta viedään toimistosihteerit. Heidät keskitetään palvelukeskuksiksi kutsuttuihin yksiköihin, jotka edustavat orwellilaista maailmaa, nimeä myöden. Helppo on ennustaa, että käytännössä professorit tekevät toimistosihteereidenkin työt”, Wiberg sivaltaa.

Hänen mukaansa yliopistoväki ei puhu julkisuudessa työhönsä liittyvistä käytännön ongelmista. Se on Wibergin mukaan ymmärrettävää, koska ”pillinviheltäjän kohtalo kyllä tiedetään”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)