Verkkouutiset

Professori koulutusleikkauksista: Yliopistot eivät ole pyhä lehmä

Professorin ei puolusta koulutuksesta leikkaamista, mutta toteaa maailmaa nähneiden ymmärtävän, mistä niissä on kyse.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aalto-yliopiston markkinoinnin professori ja Aalto EE:n toimitusjohtaja Pekka Mattila sanoo, että olisi kohtuutonta odottaa yliopiston olevan pyhä lehmä sellaisessa tilanteessa, jossa kaikkialta joudutaan leikkaamaan. Mattilaa haastatteli Talouselämä.

Mattilan mukaan osa yliopistoväestä on raivoissaan, mutta osan mukaan siivous olisi pitänyt toteuttaa jo ajat sitten. Hän ei halua puolustaa koulutuksesta leikkaamista, mutta toteaa, ettei yliopistojen rahoitus ole 2000-luvulla ”ainakaan vähentynyt.” Hallinto ei hänen mukaansa useinkaan koostu johtamisen ammattilaisista, ja rakenteet ovat raskaita.

– Ne hallintoihmiset, jotka ovat nähneet maailmaa yliopiston ulkopuolella, ymmärtävät mistä on kyse. Samoin monet professorit ja tutkijat, jotka tekevät kansainvälisen tason tutkimusta, hän toteaa.

Mattilan mielestä Suomessa on liikaa tutkijoita, joilla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia tehdä uraa ulkomailla. Hänen mukaansa ”maakuntiin hajasijoitetut yhden tai kahden professorin kioskit eivät pysty tuottamaan tehokkaasti laadukasta tutkimusta.” Hänen näkemyksensä mukaan Suomessa yliopistouralle pääseminen on ollut suhteessa helpompaa kuin esimerkiksi Hollannissa, joka on väestöltään kolme kertaa suurempi maa. Yliopistoyksikköjä maissa on kuitenkin saman verran.

Mattila kertoo tästä huolimatta uskovansa, että esimerkiksi opettajakoulutusta täytyy yhä järjestää useassa yliopistossa. Hän kuitenkin kyseenalaistaa sen, että alaa tulisi välttämättä tutkia niistä jokaisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)