Ammattiliitto Pron mukaan nollalinja loppuu syksyllä

Ammattiliitto Pron edustajiston mukaan nollalinja ei käy tulevissa sopimusneuvotteluissa.

  • LKS 20170410 Vientiliittojen johtajat kertoivat terveisensä hallituksen puoliväliriiheen yhteisessä tiedottustilaisuudessa Helsingissä maanantaina 10. huhtikuuta 2017. Metsäteollisuuden ja YTN:n puheenvuoroja oli kommentoimassa mm. Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

    Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.

    ()

Ammattiliitossa on parhaillaan käynnissä tulevan syksyn työehtosopimusneuvotteluiden valmistelu.

Pron edustajiston mukaan talouskasvu antaa edellytykset palkankorotuksiin syksyn sopimusneuvotteluissa. Prolaisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä työskentelevien palkkakehityksen tulee vastata osaamisen kehittymistä ja työn vaatimustason kasvua.

Edustajiston mielestä taloudellisen tilanteen parantuminen, jäsenten ostovoiman turvaaminen sekä pitkään jatkunut nollalinja palkankorotuksissa luovat perustellun lähtökohdan sille, että syksyn neuvotteluissa nollakorotukset eivät enää käy.

– Suomen hallituksen vaatimukset nollalinjasta ovat täysin ristiriidassa hallituksen omien päätösten kanssa, joilla on heikennetty palkansaajien ostovoimaa, leikattu lomakorvauksia sekä pidennetty työaikaa. Hallitus syö itse talouskasvun edellytyksiä ostovoiman heikennyksillä.

Niin ikään Pron edustajisto vaatii, että hallituksen on peruttava työttömiä nöyryyttävät esitykset työttömien käytöstä ilmaisena työvoimana sekä pakolliset hakemusrumbat.

– Työllisyysasteen nosto on tärkeintä Suomen talouden tasapainottamisessa, mutta toimenpiteiden tulee olla ihmisiä tukevia ja kannustavia, ei kiusaavia ja nöyryyttäviä.

Ennen syksyn neuvottelukierrosta Pro neuvottelee sopimusaloilleen keskusjärjestösopimuksien purkamisen myötä auki jääneet asiat. Pro ei aloita työehtosopimusneuvotteluita ennen kuin näistä asioista on saatu sovittua työnantajapuolen kanssa.

Pro päättää palkankorotustavoitteet toimialoittain. Koska Pron jäsenten toimialojen tuottavuudessa on eroja, kunkin alan palkankorotustavoitteet määritellään Pron neuvottelukunnissa syksyllä. Palkankorotustavoitteita ei julkisteta yhtä aikaa, vaan eri alojen neuvottelijat tuovat ne neuvotteluihin sopivaksi katsomallaan aikataululla.

Prolla on noin 60 työehtosopimusta teollisuuden, palvelujen, finanssialan sekä ict- ja viestintäalan asiantuntijoille ja esimiehille. Ensimmäiset Pron sopimukset päättyvät 31. lokakuuta, jolloin umpeutuvat muun muassa teknologiateollisuuden ja ict-alan sopimukset.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.