"Meillä jännitetään iltaisin, kumpi tulee ensiksi: Kymmenen Uutiset vai posti"

Eduskunta pui jakelualan yrittämiskynnyksen madaltamista ja Postin palveluja.

  • Kymmenen Uutiset ja Posti kamppailevat ykköstilasta Lapissa.

Täysistunnossa oli esillä postilain muutos, jolla puretaan sääntelyä ja parannetaan posti- ja jakeluyritysten kilpailukykyä. Uusia jakeluyrittäjiä pyritään saamaan kilpailuun Postin kanssa.

Keskustelussa perussuomalaisten Lea Mäkipää toi julki huolen syrjäseuduista, kun kilpailu on avoin.

– Kun rahan saa helpommalla kaupungeissa, niin palveleeko kukaan enää maaseudulla? Vaikeuksista huolimatta postinjakelun on oltava edelleen yhteiskunnan peruspalvelut kattava. Näin ollen vastuun postin kulkemisesta pitää olla edelleen valtiovallalla, Lea Mäkipää sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinosen mukaan on hienoa palvelua, että "posti tulee kuivana kerrostalon ylimmänkin kerroksen lattialle, mutta näin ei tapahdu missään muualla Euroopassa".

– Olisiko nyt ainakin syytä miettiä sitä, että uudet kerrostalot rakennettaisiin niin, että EU:n laajuinen alakertajakelu mahdollistettaisiin? Se olisi yksi askel siihen, että kirjejakelukin pystyttäisiin turvaamaan kohtuuhintaiseen jakeluun ympäri Suomen, Heinonen kysyi.

Sdp:n kansanedustaja Harry Wallin pyysi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.) lupausta, että kansalaisten tasavertaisesta palvelusta, viisipäiväisestä jakelusta ja haja-asutusalueiden huomioimisesta postinjakelussa pidetään loppuun asti kiinni.

Rkp:n Stefan Wallin kysyi saariston postikuljetuksista.

Kristillisdemokraattien Peter Östman ihmetteli, jäävätkö Postille vain kannattamattomat yksityiskirjeet ja syrjäseudun jakelu.

Keskustan kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan mukaan "meillä Itä-Lapissa Savukoskella on nytten pari viikkoa eletty mielenkiintoista aikaa. Nimittäin monessa talossa on jännitetty iltaisin, kumpi tulee ensiksi: Kymmenen Uutiset vai posti?". Hän toivoi, että kirjeet ja lehdet saataisiin jatkossa edes kerran päivässä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.