Verkkouutiset

Jos soihtu syttyy, tulee porttikielto katsomoon

Suomeen halutaan saada porttikieltojärjestelmä häiriökäyttäytymisen varalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiaa pohdiskelleen työryhmän mielestä järjestelmässä keskeistä olisi asiakkaiden informointi hyvistä käyttäytymissäännöistä ja menettelytavoista turvallisen ottelutapahtuman järjestämiseksi. Asiakkaita pitäisi myös selkeästi informoida, että yhteisten pelisääntöjen rikkomisesta voi tietyissä olosuhteissa seurata porttikieltoa.

Porttikiellolla tarkoitetaan sitä, että henkilölle voidaan antaa pääsykielto urheilutapahtumaan, jos on olemassa perusteltu riski siitä, että hän syyllistyy tapahtuman aikana rikokseen tai häiritsee tapahtuman turvallisuutta.

Urheilutapahtumissa häiriökäyttäytymistä olisivat muun muassa pyroteknisten tuotteiden käyttäminen, väkivaltainen käytös, esineiden heittely, kentälle ryntääminen ja rasistinen käytös.

Työryhmän kaavailujen mukaan järjestelmä voitaisiin perustaa jonkin urheilun kattojärjestön alaisuuteen ja siihen voisivat liittyä kaikki ne lajijärjestöt, jotka katsovat tarpeelliseksi ottaa järjestelmän käyttöönsä.

Näiden tahojen järjestämiin tilaisuuksiin osallistuvat katsojat sitoutuisivat noudattamaan järjestäjän määrittelemiä käyttäytymissääntöjä. Henkilölle, joka ei sääntöjä noudata, voitaisiin asettaa porttikielto ko. järjestäjän tapahtumiin.

Porttikieltotyöryhmä esittää, että lain säätämistä asiasta.

Niin poliisille kuin jalkapallon ja jääkiekon seuratoimijoille tehdyn kattavan kyselyn perusteella ilmenee, että nykyisessä turvallisuustilanteessa nähdään selkeä tarve porttikieltojärjestelmälle sekä häiriökäyttäytyjien rekisteröimiselle. Poliisilaitosten osalta noin 90 prosenttia vastaajista ja tapahtumajärjestäjien osalta yli 70 prosenttia kannatti porttikieltojärjestelmän luomista.

Useimmissa EU-maissa on porttikieltojärjestelmä

Suomi on ratifioinut eurooppalaisen yleissopimuksen koskien katsojien väkivaltaa ja epäsopivaa käyttäytymistä urheilutilaisuuksissa. Yleissopimuksen mukaisesti tapahtumissa on huolehdittava siitä, että väkivaltaan tai muihin rikollisiin tekoihin syyllistyneet tunnistetaan ja asetetaan syytteeseen lain mukaan. Yleisötilaisuuksien turvallisuudesta huolehtiminen on tilaisuuksien järjestäjien vastuulla.

Sisäministeriö teki vuonna 2009 selvityksen porttikielloista Euroopan neuvoston jäsenmaissa. Selvitykseen vastasi 28 jäsenmaata. Vastanneista maista 23 ilmoitti, että heillä on käytössään porttikieltojärjestelmä. Porttikieltojen pituudet vaihtelivat 15 päivästä elinikäiseen. Lisäksi porttikieltojen rikkomisen rangaistuskäytäntö vaihteli sakkorangaistuksesta vankeusrangaistukseen.

Toimijat eli lähinnä jääkiekko- ja jalkapalloväki käynnistävät nyt oman selvitystyönsä siitä, miten he lähtevät viemään asiaan eteenpäin. Sisäministeriö ja oikeusministeriö selvittävät mahdollisen lainsäädäntöhankkeen käynnistämistä, jolla tietyt teot urheilutapahtumissa säädettäisiin rangaistaviksi.

Työryhmä luovutti yksimielisen esityksensä sisäministeri Päivi Räsäselle (kd.) keskiviikkona.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)