Verkkouutiset

Poliittiset mielipiteet näkyvät ihmisen ominaishajussa

Ihmiset tuntevat vetoa niiden ominaishajuun, joiden kanssa he ovat poliittisesti samaa mieltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

American Journal of Political Sciencessa julkaistussa Brownin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa tutkittiin ihmisen ominaishajun merkitystä parinmuodostuksessa.

Tutkijat havaitsivat, että ihmiset tuntevat ainakin jossain määrin vetoa sellaisten kumppanien hajuun, joilla oli sama poliittinen ideologia kuin heillä itsellään.

Tutkija Rose McDermottin mukaan luonto saa poliittisesti samankaltaiset kumppanit tuntemaan alitajuisesti vetoa toisiinsa tuoksujen kautta.

Selitys löytyy hänen mukaansa evoluutiosta.

”Tällainen yhteensopivuus lisää onnistuneen parittelun ja lastenkasvatuksen todennäköisyyttä”, hän totesi.

Tutkimuksessa 146 koehenkilöä arvioi ensin poliittista ajatusmaailmaansa seitsemänkohtaisella asteikolla, joka ulottui vahvasti liberaalista vahvasti konservatiiviseen.

Tämän jälkeen tutkijat valitsivat 21 kohdehenkilöä, jotka olivat asettuneet kyselyn ääripäihin. Henkilöt peseytyivät muut hajut neutralisoivalla pesuaineella ja tutkijat ottivat heidän ominaishajunsa talteen erityisellä siteellä. Sitten näytteet pakastettiin ja varastoitiin.

Viikkoa myöhemmin 125 muuta koehenkilöä sai tehtäväkseen haistaa näytteitä ja asettaa ne järjestykseen niiden viehättävyyden perusteella.

Tutkijoiden mukaan kokeen tulos oli selkeä. Koehenkilöt pitivät poliittisesti samalla tavalla ajattelevien tuoksua viehättävämpänä kuin täysin eri mieltä olevien.

”Koehenkilöt eivät koskaan tavanneet ihmisiä, joiden tuoksuja he arvostelivat, joten kyse ei ollut henkilöiden tunnistamisesta”, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijat korostavat, ettei tuoksu ole kuitenkaan määräävä tekijä parinmuodostuksessa. Sillä on kuitenkin siihen oma vaikutuksensa.

Tutkimuksesta kertoi Pacific Standard.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)