Verkkouutiset

Poliisihallitus vastustaa oikeuden päätöstä: Näistä syistä liikennevalvonnasta ei tarvitse ilmoittaa

Poliisin mukaan Helsingin käräjäoikeuden perustelu poikkeaa muiden aiemmista tulkinnoista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin käräjäoikeus puuttui 16.1.2017 päätöksessään poliisin liikuteltavaan automaattivalvontaan. Päätöksen perusteluissa todetaan, että poliisilain sanamuotoisen tulkinnan mukaan liikuteltavasta automaattivalvonnasta tulisi ilmoittaa ennakolta.

Poliisihallitus antoi tiistaina tiedotteen, jossa se perustelee omaa vastakkaista kantaansa. Tiedote on otsikoitu ”Poliisihallitus: Poliisin automaattivalvonta-autolla poliisimiehen suorittama liikennevalvonta on laillista eikä siitä tarvitse etukäteen ilmoittaa”.

Poliisi toteaa suorittaneensa kiinteää automaattista liikennevalvontaa vuodesta 1996 ja liikuteltavaa automaattivalvontaa ajoneuvoilla vuodesta 2002 alkaen.

– Useat viranomaiset ovat tarkastelleet poliisin toimintaa automaattisen liikennevalvonnan ilmoittamisen laillisuuden osalta huolellisesti, eikä toiminnassa ole Poliisihallituksen näkemyksen mukaan havaittu moitittavaa, tiedotteessa todetaan.

– Helsingin käräjäoikeuden päätöksen perustelu liikuteltavasta automaattivalvonnasta ennakolta ilmoittamisesta poikkeaa poliisin, tietosuojavaltuutetun, valtakunnansyytäjän ja Eduskunnan oikeusasiamiehen tulkinnoista.

Poliisihallitus vetoaa erikseen tietosuojavaltuutetun lausuntoon 17.3.2010.

– Lausunnossa todetaan, ettei automaattinen nopeusvalvonta kuulu poliisilain teknisen valvonnan piiriin, jolloin siitä ei myöskään tarvitse ennakolta ilmoittaa koska kameraa käytetään yleensä todistusaineiston hankkimiseen jo tapahtuneesta liikennerikoksesta, jolloin kyseessä on esitutkintaan liittyvä näytön hankkiminen.

Lisäksi todetaan, että ”valtakunnansyyttäjänvirasto on tehnyt 31.5.2012 päätöksen olla käynnistämättä esitutkintaa asiassa poliisimiestä vastaan, kun oli esitetty väite, että poliisi toimisi laittomasti kun liikuteltavalla kalustolla suoritetusta automaattisesta liikenteenvalvonnasta ei ilmoiteta ennakolta. Perustelu on tietosuojavaltuutetun lausunnon kanssa yhteneväinen”.

– Eduskunnan oikeusasiamiehelle on nykyisen poliisilain voimassa ollessa 1.12.2016 kanneltu siitä, ettei poliisi ilmoita ennakolta liikuteltavasta automaattisesta liikenteenvalvonnasta. Eduskunnan oikeusasiamies toteaa vastauksessaan 21.12.2016, ettei asiassa ole aihetta ryhtyä toimenpiteisiin, poliisihallitus päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)