Poliisi HS:lle vastaanottokeskuksen arjesta: ”Turvapaikanhakijan vieressä nukkui mies, jota hän pakeni Irakista”

Poliisitehtävät kohdistuvat lähes aina isoihin vastaanottokeskusyksiköihin, kuten Lahden Hennalaan.

  • LKS 20151229 Irakilaisia turvapaikanhakijoita vanhaan Hennalan varuskuntaan perustetussa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa Lahdessa 16. lokakuuta 2015. ... Iraqi asylum seekers at the Hennala refugee center in Lahti, 16th of Oct. 2015. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Turvapaikanhakijoita Hennalan vastaanottokeskuksessa.

    ()

Vastaanottokeskuksen rauha riippuu lahtelaiskomisario Pekka Kokkosen mukaan osaksi siitä, millaisia henkilöitä ja miten paljon vastakkaisia ryhmiä samoissa tiloissa oleilee. Hänen mukaansa erotteluja eri ryhmien välillä ei aluksi juuri voitu tehdä.

Kokkonen kertoo Helsingin Sanomille konkreettisen esimerkin vastaanottokeskuksen arjesta.

”Kerran Hennalassa juttelin turvapaikanhakijan kanssa, ja hän sanoi, että tässä samassa tuvassa viereisessä pedissä nukkuu mies, jota hän lähti pakoon Irakissa. Onhan se surullista ja ymmärrettävää, että riitoja tulee”, hän toteaa.

Kokkonen sanoo poliisin tehtävien kohdistuvan vain harvoin pieniin, alle 200 hengen vastaanottokeskuksiin.

Asiaa on pohdittu poliisihallituksessakin.

”On tietyt paikat, jotka ovat jatkuvasti tapetilla, ja sitten on isojakin yksikköjä, joissa ei ole mitään ongelmia. Riitoja on aiheutunut samasta syystä kuin lähtömaissa”, sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.