Verkkouutiset

Poliisilta nettikirje kiusaamiskuohunnasta: Kaverisi totuutena kertoma ei välttämättä sitä ole

Nettipoliisi tarkensi Salon koulukiusaamistapauksen julkisia yksityiskohtia ja kehotti nuoria malttiin ja huomaavaisuuteen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verkkouutiset kertoi keskiviikkona salolaisen yläkoululaisen tytön kiusaamistapauksesta. Tytön isosiskon Facebook-kirjoitus levisi muutamassa päivässä Facebookissa hyvin laajalle.

Lounais-Suomen poliisin vanhempi rikoskonstaapeli ja nettipoliisi Riku Sukari kommentoi tapausta ja isosiskon kirjoitusta omalla kirjoituksellaan Facebookissa.

– Salon poliisille on ilmoitettu asioista, joita kirjoituksessa on mainittu. Ensimmäinen ilmoitus on tullut elokuussa 2014, Sukari aloitti.

– Asiat, joita poliisille on ilmoitettu, eivät kuitenkaan ole sellaisia, että niiden perusteella kannattaisi vetää suoria johtopäätöksiä rikoksista tai jonkun syyllisyydestä. Toistaiseksi poliisin tietoon saatetuista asioista ei ole laadittu kuin yksi rikosilmoitus ja kaksi muuta asiaa on selvittelyn alla.

Nettipoliisi huomautti, että salolainen nuorimies voidaan leimata rankastikin yhden kirjoituksen perusteella. Hän muistutti, että Suomessa tuomioita jakaa oikeuslaitos. Poliisi on hänen mukaansa yhteistyössä koulun kanssa hoitanut asiaa ja tulee hoitamaan jatkossakin.

– Poliisi toivoo ehdottomasti oppilaille turvallista ja viihtyisää oppimisympäristöä ja haluaa omalta osaltaan olla kitkemässä äärimmäisyyksiin meneviä kiusaamistapauksia yhdessä koulun kanssa.

Rikkinäinen puhelin

– Muistutamme kaikkia sosiaalisen median eri palveluissa mielipiteiden vaihtoon osallistuvia nuoria, että kaikki netissä totuutena kirjoitettu teksti tai kuva ei sitä välttämättä ole. Vaikka elämme internet aikaa ja some-aikaa, niin ”rikkinäinen puhelin” toimii erityisen hyvin somessa.

– Tarkoitan siis sitä, että kaverisi totuutena kertoma tarina ei välttämättä sitä ole. On myös mahdollista, että jotain olennaista on lisätty tai jätetty tekstistä pois, nettipoliisi Sukari kirjoitti.

Riku Sukari kannattaa myös nykynuorille vanhan kansan sanontaa ”maltti on valttia”.

– Ajattelemattomuuttaan jaettu valheellinen kirjoitus voi pahimmillaan aiheuttaa tuskaa kirjoittelun kohteelle. On myös mahdollista, että samalla syyllistyt kunnianloukkaukseen levittämällä valheellista tietoa kaveristasi, hän valisti.

– Nopeat ja tehokkaat viestintäkanavat ovat tehneet ajastamme erittäin otollisen suurille kohuille. Aikaisemmin pienet ja vähän isommatkin riidat hoidettiin mahdollisimman pienen piirin tietoisuudessa ja avustuksella nopeasti pois, jotta elämä palautuisi mahdollisimman pian takaisin normaaliksi.

– Onko tämä ajatusmalli meille vieras nykyään? Haluammeko palata normaaliin arkeen mahdollisimman nopeasti vai haluammeko kenties jotain muuta? Tätä on meidän jokaisen hyvä miettiä nyt, Sukari päätti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)