Verkkouutiset

Pienpanimoille oikeus myydä vahvojakin oluita – ”Meitä tulee hirveää vauhtia lisää”

Pienpanimot saavat luvan myydä jopa 12-prosenttisia oluita. Nykyisin niitä saa vain Alkosta tai ravintoloista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituspuolueet päättivät eilen osana alkoholilain kokonaisuudistusta, että pienpanimot saavat oman vähittäismyyntiluvan ilman erityisvaatimuksia.

– Jos kaikki suomalaiset pienpanimot saavat myydä alle 12-prosenttisia alkoholijuomia suoraan panimolta, niin sittenhän se kuulostaa äärettömän hyvältä. Sitten sillä on iso merkitys suomalaisille pienpanimoille, sanoo Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen. Hän omistaa itse panimoravintola Beer Hunter’sin Porissa.

Nykyisin pienpanimon yhteydessä täytyy olla elintarvikekioski, jossa on myynnissä esimerkiksi jauhoa ja makaronia. Silloin siellä saa myydä myös panimon valmistamaa olutta, mutta vain 4,7 prosenttiin asti.

– Jos se muuttuisi niin, ettei tarvitsisi olla enää tätä kauppalupaa, niin sehän olisi sekä panimoravintolalle että panimolle iso etu. Varmaan taloudellinen merkitys olisi varsinkin pienimpien kohdalla voimakas.

Tuhkanen arvelee, että Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat perustaa oman pienpanimon.

– Meitähän tulee ihan hirveää vauhtia lisää. Meitä on nyt jo yli 70.

Tällä hetkellä pienpanimot työllistävät yli kymmenen prosenttia suomalaisesta panimoteollisuudesta. Tutkimuksia ulosmyyntioikeuden työllisyysvaikutuksista Pienpanimoliitto ei ole tehnyt.

Ei mikään kultakaivos

Tuhkasen mukaan ulosmyyntioikeus helpottaa pienpanimon käynnistämistä. Nykyisin monen pienpanimon ongelmana on se, että mikäli Alko ei ota tuotteita tuotevalikoimaansa, hotelli- ja ravintolasektori on ainut vaihtoehto saada tuotteita myyntiin.

– Pienpanimo ei ole mikään kultakaivos.

Kymmenkunta panimoa on perustanut kaupan, jossa ne myyvät omia tuotteitaan. Lupaa kaupan perustamiseen täytyy hakea aluehallintovirastolta, eikä aluehallintovirasto Tuhkasen mukaan välttämättä myönnä lupaa, jos se ei näe sillä olevan merkitystä alueen kannalta.

– Se on ollut aina vähän vaikeaa.

Hallituksen uudet linjaukset mahdollistavat paitsi sen, että panimo voi myydä itse tuotteitaan panimostaan, tarjota niitä Alkoon ja 5,5 prosenttiin asti kauppaan myyntiin.

Pienpanimoliitto on yrittänyt saada ulosmyyntilupaa kaksikymmentä vuotta. Tuhkanen sanoo odottavansa vielä lakiluonnosta ennen kuin nuolaisee.

Tuhkasen mielestä uusilla linjauksilla on suomalaiselle alkoholikulttuurille suuri merkitys.

– Siirrytään pois pelottelukulttuurista vapaampaan alkoholikulttuurin, jota on kaivattu vuosikymmenet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)