Verkkouutiset

Perustuslakivaliokunta: Maakuntien sote-palvelujen yhtiöittämisvelvollisuudesta luovuttava

Perustuslakivaliokunta pitää yhtiöittämisvelvollisuutta perustuslain vastaisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa maakuntien perustamisesta ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamisesta tänään.

Perustuslakivaliokunta on arvioinut, toteuttavatko hallituksen ehdotukset perustuslaissa säädetyn julkisen vallan velvollisuuden turvata jokaiselle yhdenvertaisesti riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut.

Perustuslakivaliokunta pitää tärkeänä, että sote-palveluiden järjestämisvastuu siirretään yksittäisiä kuntien suuremmille toimijoille eli maakunnille.

Valiokunta suhtautuu myönteisesti asiakkaiden valinnanvapauden laajentamiseen.

Valiokunnan mukaan hallituksen esitys ei turvaa kaikissa tilanteissa riittäviä sote-palveluja yhdenvertaisesti kaikille. Hallituksen esittämä maakunnan velvollisuus yhtiöittää sote-palvelut on valiokunnan mukaan perustuslain vastainen.

Valiokunnan mielestä perustuslaki edellyttää, että maakunta voi myös itse tuottaa sote-palveluja. Julkisella vallalla tulee olla omalla tuotannollaan tosiasialliset mahdollisuudet turvata riittävät sote-palvelut tilanteessa, jossa palvelutuotantoa ei markkinaperusteisesti synny.

Aikataulu vaarantaa peruspalvelut

Valiokunta pitää uuden palvelujärjestelmän käytöönottoaikataulua epärealistisena ja peruspalvelut vaarantavana.

Valiokunnan mukaan valinnanvapausjärjestelmä tulee ottaa käyttöön hallitusti ja niin, että uudistuksen voimaantuloa porrastetaan.

Hallituksen esityksessä on esitetty yksityistettäväksi suuri määrä julkisia tehtäviä sellaisella tavalla, että perustuslain asettamat vaatimukset koskien julkisen hallintotehtävän antamista muulle kuin viranomaiselle eivät täyty.

Perustuslakivaliokunta edellyttää, että hallitus korjaa esitystä. Valiokunta pitää tärkeänä, että uudistus saadaan lausunnossa esitetyin korjauksin tai muutoin perustuslainmukaisella tavalla toteutettua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)