Verkkouutiset

Sisäministeri turvapaikanhakijoista: Suomea ei uhkaa kriisi

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan Suomea ei uhkaa kriisi, mutta Suomi on suuren haasteen edessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on koonnut asiantuntijaryhmän johtamaan turvapaikanhakijoiden määrän nopeasta kasvusta syntynyttä tilannetta Suomessa.

Turvapaikan hakijoiden määrän arvioidaan kohoavan jopa 25 000-30 000 hakijaan tämän vuoden loppuun mennessä. Ryhmän tehtävänä on ylläpitää tilannekuvaa maahanmuuton kokonaisuudesta, päättää toimenpiteistä ja sopia johtamisjärjestelyistä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan päätös uuden ryhmän perustamisesta tehtiin, koska turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kiihtynyt viime päivinä.

Päättyvän viikon aikana turvapaikanhakijoita on tullut erityisen paljon Ruotsista pohjoisen kautta Tornioon. Lisäksi rajan Haaparannasta Suomen puolelle on ylittänyt päivittäin jopa 300 turvapaikanhakijaa.

Sisäministeriön lisäksi ryhmässä on edustajat Maahanmuuttovirastosta, poliisihallituksesta, Rajavartiolaitoksesta ja Suojelupoliisista. Mukana on edustus myös ulkoasiainministeriöstä. Työskentelyä ohjaa sisäministeriön kansliapäällikkö.

Orpon johtama ryhmä ylläpitää poliisin, Maahanmuuttoviraston, tullin ja rajavartiolaitoksen tietoja yhdistäen luotettavinta mahdollista tilannekuvaa ja arviota hakijoiden kokonaismäärästä. Viranomaisten tiivistetyllä yhteistyöllä vastataan myös mahdollisiin turvallisuusuhkiin, joita voi syntyä suurten ihmisjoukkojen liikkuessa nopeasti maasta toiseen.

Ryhmän avauskokouksessa Petteri Orpo muistutti, että poikkeuksellisessa tilanteessa Euroopan unionin tulee kyetä yhdessä toimimaan määrätietoisesti muuttovirtojen ohjaamiseksi turvallisille ja hallituille reiteille.

– Maailmassa on meneillään suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan. Suomi kantaa vastuunsa tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut nopeasti, Suomea ei uhkaa kriisi, mutta Suomi on suuren haasteen edessä, sisäministeri Orpo toteaa.

Hän sanoo myös, että poliisi ja Maahanmuuttovirasto ovat yhteistyössä tehostaneet hakemusten seulontaa turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa.

Perusteettomiin hakemuksiin pyritään ministerin mukaan tekemään nopeasti kielteinen päätös ja viranomaiset panostavat palauttamisten tehokkuuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)