Petteri Orpo: Asedirektiivi haittaisi suhteettomasti maanpuolustustyötä

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä EU-komission asedirektiiviehdotuksella voisi olla Suomessa vaikutuksia vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

  • LKS 20151217 Kokoomuksen sisäministeri Petteri Orpo eduskunnan talousarvioistunnossa Helsingissä torstaina 17. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Petteri Orpo.

    ()

”EU tarvitsee yhteisiä sääntöjä sekä lailliseen aseiden hallussapitoon ja kauppaan että laittoman asekaupan torjuntaan”, Petteri Orpo kirjoittaa Verkkouutisten blogissaan.

EU-komissio on kiirehtinyt loppuvuoden terrori-iskujen jälkeen ampuma-aseita koskevien aloitteidensa valmistelua. Suomessa runsaasti keskustelua on herättänyt asedirektiiviehdotus, jonka seurauksena kertatulta ampuvien, mutta sarjatuliaseita muistuttavien siviilikäyttöön valmistettujen ampuma-aseiden hankinta ja hallussapito kiellettäisiin yksityishenkilöiltä.

Petteri Orpon mukaan ehdotuksella voisi olla vaikutuksia vapaaehtoiseen maanpuolustukseen, metsästykseen, urheiluammuntaan ja asekeräilyyn.

”Kun ehdotusta käsitellään, on ehdottomasti pidettävä huoli siitä, että ylilyöntejä ei tapahdu”, hän toteaa.

Orpon mukaan Suomen yleiseen asevelvollisuuteen sekä koulutettuihin reservijoukkoihin perustuva puolustusratkaisu on erilainen kuin monissa muissa EU-maissa.

”Komissio ehdottaa, että niin sanotut itse lataavat kertatuliaseet olisivat jatkossa kiellettyjen aseiden listalla. Reserviläiset harjoittelevat tämän tyyppisillä aseilla. Näin ollen tällä hetkellä esitys haittaisi suhteettoman paljon maanpuolustustyötä. Tätä ei voi hyväksyä. Maanpuolustusta tukevan harjoittelun edellytykset on turvattava”, Orpo linjaa.

Hän muistuttaa, että aselakien kiristäminen koskisi laajoja kansalaispiirejä.

”Suomessa on noin 310 000 metsästäjää, reserviläisyhdistyksiin kuuluu noin 90 000 henkilöä, ampumaseuroissa on yli 34 000 jäsentä ja keräilijöillä noin 1 500 luvallista asekokoelmaa”, hän listaa.

Petteri Orpon mukaan Suomi on jo ehtinyt vakuuttamaan sekä komissiolle että muille jäsenmaille, että komission ehdotuksella olisi Suomessa huomattavaa kielteistä merkitystä maanpuolustuksen kannalta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.