Verkkouutiset

Petteri Orpo: Auto- ja polttoaineverouudistus ei ole valmisteilla

Kokoomus ei näytä lämpenevän Anne Bernerin esitykselle. Puolue ei pidä yhtiöittämistä itseisarvona.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo suhtautuu epäillen julkistettuun liikenneministeriön liikenneverkkouudistukseen.

– Tämä selvitys ei vielä anna vastauksia niihin tavoitteisiin, mihin ollaan pyrkimässä, Orpo summasi tiedotustilaisuudessa, jossa paikalla oli myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

Orpo halusi erikseen myös selventää, ettei valtiovarainministeriössä ole käynnissä mitään verovalmisteluja liittyen liikenneuudistukseen. Orpo siis vahvisti uutisen, joka Verkkouutisille kerrottiin jo eilen ministeriölähteistä.

– Haluan korostaa, että valtiovarainministeriössä ei ole käynnissä valmistelua autoveron, polttoaineveron tai ajoneuvoveron uudistamiseksi.

Orpo myös korosti, että liikenneverkossa on kysymys niin suuresta uudistuksesta, että se vaatii huolellista valmistelua.

– Tämä on vain yksi vaihtoehto. Täytyy tarkastella muitakin vaihtoehtoja.

Iso kysymys uudistuksessa on yhtiöittäminen. Bernerin mallissa infraomistus tulisi valtion ja maakuntien yhteisomistaman liikenneverkkoyhtiön alaisuuteen. Orpo epäilee sen hyötyjä.

– Ei yhtiöittäminen ole itseisarvo. En ole vielä nähnyt, mikä on se lisäarvo.

Kai Mykkäsen mukaan yksi vaihtoehto voisi olla sekin, että nyt ehdotettujen maksujen sijaan pitäydyttäisiin veronkeruuseen pohjautuvassa mallissa, jossa Liikennevirastolle annettaisiin itsenäisempi rooli. Kokoomuskaksikko painotti, että maata ei saa pilkkoa osiin, vaan infrainvestointien tulisi palvella maata kokonaisuutena hyvän suunnittelun pohjalta.

Toimittajat: Sami Metelinen, Alberto Claramunt

Lue myös:

LVM: Teiden käyttö maksulliseksi ja autoveroa alas

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)