Verkkouutiset

Perustulokokeilun 560 e/kk veisi koko väestön tasolla 10 miljardin alijäämään

Ekonomistin mukaan kokeilun mallissa taloudellisia kannustimia parantaa miljardien eurojen alijäämä, ei perustuloon siirtyminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen käy Facebook-kirjoituksessaan läpi hallituksen perustulokokeilua. Kokeilulakiluonnos lähti lausuntokierrokselle torstaina.

Kokeilussa 2 000 25–58-vuotiasta joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea saavaa työtöntä saa 560 euron suuruista kuukausittaista perustuloa.

Olli Kärkkäinen kertoo tarkastelevansa kokeilua kannustinloukkututkijan näkökulmasta. Hän huomauttaa, että koska verotus säilyy ennallaan, olisi kokeiltava malli koko väestön tasolla yli 10 miljardia euroa alijäämäinen.

– Mallissa työnteon taloudellisia kannustimia parantaa miljardien eurojen alijäämä, ei perustuloon siirtyminen, Kärkkäinen kirjoittaa.

Hänen mukaansa kyse ei ole realistisen perustulomallin pilotti, vaan lähinnä akateeminen kokeilu siitä, miten vastikkeettomuus, kuten muun muassa työnhakuvaatimuksen poistuminen, ja työnteon kannustinten parantaminen vaikuttaa työttömien käyttäytymiseen.

Kärkkäisen mukaan koeasetelman hyödyllisyyttä vähentää se, ettei se mahdollista vastikkeettomuuden ja työnteon kannustimien vaikutusten erottamista toisistaan.

– Kokeilun suunnittelussa on jouduttu oikomaan, jotta kokeilu saadaan alkamaan ensi vuoden alusta. Esimerkiksi parilla lisävuodella ja hieman suuremmalla budjetilla olisi ollut mahdollista rakentaa parempi kokeilu

Olli Kärkkäisen mielestä perustulokokeilun merkittävin mahdollisuus on toimia esimerkkinä siitä, millä reunaehdoilla Suomessa on mahdollista hyödyntää satunnaiskokeita talouspolitiikan vaikutusarvioinnissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)