Verkkouutiset

HS: 100 prosentin perintövero olisi dramaattinen – yritettiin Neuvostoliitossa

Perintöoikeudesta luopuminen on professorin mukaan psykologisestikin mahdoton ajatus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin Sanomien toimittaja provosoi maanantaina ehdotuksellaan sadan prosentin perintöverosta, joka ”tasaisi pelimerkit” moraalisesta väärästä ja ”ansiotta saadusta omaisuudesta”.

HS:n haastattelemat asiantuntijat sanovat, että ajatuksella olisi toteutuessaan haitallisia seurauksia.

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas on patistanut ihmisiä käyttämään omaisuuttaan eikä kasaamaan sitä töissä käyviä, itsenäistä elämää viettäviä aikuisia lapsia varten. Hänkään ei lämpene sadan prosentin perintöverolle.

”Ei se kuulosta järkevältä. Psykologisesti ajatus on suorastaan mahdoton. En usko, että mikään hallituspohja Suomessa voisi sitä kannattaa, koska sillä olisi haitallisia seuraamuksia esimerkiksi elinkeinoelämälle ja asuntorahoitukselle”, professori Kangas sanoo HS:ssa.

Kaiken jättäminen valtiolle toteutettiin ja perintöoikeus lakkautettiin Neuvostoliitossa bolsevikkien vallankumouksen jälkeen 1918. Seurasi kaaos.

”Ihmisiltä jää aina jotain irtainta omaisuutta, jolla valtio ei tee mitään. Jäämistössä voi olla myös velkaa, joka pitää selvittää. Perintöoikeuden lakkauttaminen ei ole realistinen vaihtoehto”.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Olli Ropponen sanoo vastakkain olevan verotuksen tehokkuus ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset. Hän näkee ajatuksen kaukaisena.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen korvaisi Ruotsin tapaan perintö- ja lahjaveron kokonaan luovutusvoittoverolla ja toteaa HS:lle, että vastuullinen omistaminen on elintärkeä osa yhteiskuntaa.

”Kunkin meistä pitää kantaa vastuunsa myös omaisuuden hoidosta. Jos omistamiseen suhtaudutaan niin, että kaikki on myytävänä tai vuokralla, yhteiskuntarakenteet hajoaisivat äkkiä. Kaikki jäisi valtion piikkiin”, Leena Mörttinen sanoo HS:lle.

Perintöoikeus mahdollistaa Mörttisen mukaan sen, että ihmiset pohtivat omaisuutensa kehittämistä ja kasvattamista myös pitemmällä tähtäimellä. Hänen mukaansa tämä on moraalisesti voimaannuttavaa.

Väitettä toisen polven yrittäjien heikommista taidoista Mörttinen ei allekirjoita. Hän sanoo perintöjärjestelmän toimivan erityisen hyvin juuri yritysvarallisuuden kohdalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)