Verkkouutiset

Perheiden pahoinvointi näkyy terveydenhoitajan vastaanotolla

Joka neljäs lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon asiakas herättää terveydenhoitajan huolen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elintapoihin liittyvien sekä sosiaalisten ja taloudellisten ongelmien lisäksi esiin nousevat runsas ruutuaika ja nettikiusaaminen, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Joka neljännessä tapauksessa terveydenhoitaja huolestuu lapsen, nuoren tai hänen perheensä tilanteesta, todetaan Hannele Poutiaisen tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Poutiaisen tutkima kyselyaineisto kerättiin terveydenhoitajilta ja lasten vanhemmilta osana vuosien 2007–2009 Lasten terveysseurantatutkimusta (LATE) sekä peruskoulun kahdeksannen ja yhdeksännen luokan oppilailta. Lisäksi tutkimukseen haastateltiin LATE-pilottitutkimukseen osallistuneita terveydenhoitajia.

Tutkimuksen mukaan terveydenhoitajat olivat huolissaan erityisesti niiden lasten terveydestä ja kehityksestä, joiden perheissä ilmeni terveydellisiä, sosiaalisia tai taloudellisia ongelmia. He myös toivat esiin huolen siitä, että yhä useampi perhe on lastensuojelun asiakas.

– Tutkimuksessa huolen raportointi perustui hoitajien kokemukseen ja asiakkaiden tuntemukseen, Poutiainen kertoo.

Perherakenteiden muutosten, vanhempien työttömyyden, vanhempien ja lasten ylipainon, tupakoinnin sekä koulupoissaolojen lisäksi terveydenhoitajat olivat huolissaan lasten runsaasta ruutuajasta ja nettikiusaamisesta.

– Ruutuajan suositukset ylittyivät hyvin usein lapsilla ja netin käytön yleistyminen näkyi muun muassa nettikiusaamisen lisääntymisenä jo alakoululaisten keskuudessa, Puotiainen toteaa väitöstiedotteessaan.

Terveydenhoitajat kokivat, että netin käyttöön liittyviin ongelmiin on vaikea puuttua, koska se ei varsinaisesti tapahdu kouluajalla.

TtL Hannele Poutiaisen väitöskirja Mikä herättää terveydenhoitajan huolen? – Huolen tunnistamisen ja toimimisen haasteet lastenneuvolassa ja kouluterveydenhuollossa tarkastetaan keskiviikkona 26. lokakuuta Helsingin yliopistossa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)