Ulkomaalaisten perheenjäsenten oleskelulupahakemukset maksullisiksi

Sisäministeriö on asettanut hankkeen valmistelemaan asetusmuutosta, jolla ulkomaalaisten perheenjäsenten oleskelulupahakemukset tulisivat maksullisiksi.

  • LKS 20090710 Maahanmuuttovirasto Helsingissä 10. heinäkuuta 2009. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Maahanmuuttovirasto voi ryhtyä asetusmuutoksen jälkeen perimään maksua ulkomaalaisten perheenjäsenten oleskelulupahakemuksista.

    ()

Muutoksen taustalla ovat viime vuoden ennätyksellisen suuret hakemusmäärät, joiden käsittely vaatii aiempaa huomattavasti suurempia resursseja.

Turvapaikanhakijoiden määrä kymmenkertaistui viime vuonna, ja sen myötä myös turvapaikanhakijoiden perheenjäsenten ensimmäisten oleskelulupahakemusmäärien ennakoidaan kasvavan merkittävästi kuluvan vuoden kesästä alkaen.

– Hakemusmaksuista kerättävillä tuloilla voitaisiin kattaa valtion talouden kustannuksia, joita henkilöstötarpeen kasvu aiheuttaa, toteaa sisäministeriö.

Muutos koskisi kansainvälistä suojelua saaneen ulkomaalaisen perheenjäsentä, joka hakee oleskelulupaa perhesiteen perusteella ennen kuin perheenkokoajalle on myönnetty pysyvä oleskelulupa, jos perhe on muodostettu ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa.

Asetuksen muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.