Verkkouutiset

Yrittäjien Mikael Pentikäinen: Hallituksen esitys syrji liittoon kuulumattomia työntekijöitä ja yrityksiä

Suomen yrittäjät ehdottaa, että henkilöstön edustusta voitaisiin vahvistaa yrityksissä paikallisen sopimisen rinnalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä on erittäin hyvä ja toivottavaa, että hallitus ottaa paikallisen sopimisen uudelleen esille.

– Asiasta on käyty keskustelua eri suuntiin jatkuvasti ja itse olen tulkinnut, että aika laajalti nähdään, että tarvitaan toimenpiteitä, Pentikäinen sanoo Verkkouutisille.

Pentikäisen mielestä on tärkeää ymmärtää, että avoimessa taloudessa ja globaalissa kilpailussa yritykset etsivät tapoja joustaa.

– Tällä hetkellä niitä löytyy sitä kautta, että yrityksiä muuttaa maasta joustavampiin oloihin ja harmaan sopimisen kautta. Sitä tapahtuu tällä hetkellä sellaisia reittejä, jotka ovat ammattiyhdistysliikkeen vaikutusvallan ulkopuolella. Jos me pääsisimme siihen, että olisi lakisääteinen mahdollisuus sopia toisin kuin työehtosopimuksiin on kirjattu, se tietysti muuttaisi sopimisen luonnetta ja antaisi vähän sananvaltaa myös ammattiyhdistysliikkeen puolelle.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoi Verkkouutisten haastattelussa, että paikallisen sopimisen edistäminen on keväällä esillä. Lindströmin mukaan hallitus pääsisi laskennallisesti 110 000 uuden työllisen tavoitteeseensa, mikäli paikallinen sopiminen liikahtaisi eteenpäin.

Lindströmin mukaan paikallinen sopiminen törmäsi viime kesäkuussa Suomen yrittäjien vastustukseen, minkä vuoksi paikallista sopimista ei laajennettu järjestäytymättömiin eli työnantajaliittoon kuulumattomiin yrityksiin. Lindströmin mielestä Suomen yrittäjien olisi kannattanut hyväksyä hallituksen kompromissiesitys.

– Me emme hyväksyneet sitä sen takia, että se ei olisi toiminut käytännössä ja se olisi syrjinyt niitä työntekijöitä ja yrityksiä, jotka eivät ole järjestäytyneet, Pentikäinen perustelee.

Kompromissi oli erikoinen ehdotus

Suomessa on 90 000 työnantajayritystä ja Pentikäisen arvion mukaan niistä vain joissakin tuhansissa on luottamusmies.

– Valtaosa suomalaisista yrityksistä on sellaisia, että niissä ei ole luottamusmiestä. Luottamusmiestä ei ole läheskään kaikissa järjestäytyneissä yrityksissäkään. Jos luottamusmies olisi ollut paikallisen sopimisen ainut mahdollinen sopijaosapuoli, sellainen malli ei vain olisi toiminut, Pentikäinen sanoo.

Hallituksen kompromissiesityksessä paikallisen sopimisen osapuolena olisi ollut luottamusmies myös järjestäytymättömissä yrityksissä, kun työehtosopimus niin määrää. Luottamusmies olisi ollut liiton jäsen, mutta ennen kaikkea henkilöstön edustaja. Viimeistä kompromissia kutsuttiin Krögerin malliksi työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksen Tarja Krögerin mukaan.

– Siinä yritettiin rakentaa luottamusmiesjärjestelmää, jossa luottamusmies ei olisi ammattiliiton ohjauksessa. Ikään kuin katkaistaisiin ammattiliiton ja luottamusmiehen välinen napanuora. Me emme ole vieläkään keksineet, millä tavalla sen napanuoran voi katkaista ja onko sellainen ylipäänsä viisasta. Se oli kyllä erikoinen ehdotus, Pentikäinen kertaa.

Suomen yrittäjät ehdotti, että luottamusmies olisi voinut olla sopijaosapuoli niissä yrityksissä, joissa on luottamusmies. Luottamusmiesjärjestelmä on normaalisitovan kentän sopimisjärjestelmä, ja normaalisitovan kentän yritykset ovat järjestäytyneitä eli työnantajaliittoon kuuluvia yrityksiä.

– Mutta sen rinnalla pitäisi olla mahdollisuus siihen, että voidaan sopia koko henkilökunnan kanssa tai koko henkilökunnan valitseman edustajan kanssa. On yrityksiä, joissa yksikään työntekijä ei kuulu liittoon, Pentikäinen sanoo.

Luottamusmiehen valintaan voivat osallistua vain ammattiliittoon kuuluvat työntekijät. Myös luottamusmiehen on oltava liiton jäsen.

Yrittäjät valmiita vahvistamaan henkilöstön roolia

Pentikäisen mielestä paikallisessa sopimisessa voitaisiin päästä eteenpäin vahvistamalla henkilöstön edustusta yrityksissä paikallisen sopimisen rinnalla. Suomen yrittäjien liittokokous teki asiasta kannanoton lokakuussa.

– Jos paikallista sopimista voidaan edistää sillä tavalla, että henkilöstön rooli yrityksen hallinnossa vahvistuu, niin mehän olemme siihen valmiita. Se ei tarkoita sitä, että henkilöstön edustuksen pitää tulla yrityksen hallitukseen, vaan tavalla tai toisella yrityksen henkilökunnan rooli yrityksen päätöksenteossa voi meidän mielestä vahvistua.

Pentikäinen listaa, että henkilöstön roolia voidaan vahvistaa siten, että henkilöstön edustaja tulee yrityksen hallitukseen tai johtoryhmään tai pitämällä kuukausi- tai viikkopalavereja henkilökunnan kanssa.

– Valtaosassa suomalaisista yrityksistä ei ole operatiivista hallitusta tai johtoryhmää, vaan vuorovaikutus oman henkilökunnan kanssa saattaa tapahtua viikkopalavereissa. Pitää hyväksyä se, että yrityksissä on hyvin erilaisia johtamiskulttuureja. Emme voi työntää Helsingistä yhtä mallia joka paikkaan.

Lisäksi yrittäjien mielestä paikallisen sopimisen osapuoleksi pitää voida hyväksyä myös koko henkilökunta tai henkilökunnan valitsema edustaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)