Verkkouutiset

Aivostimulaattori vähentää Parkinson-potilaan kipuja, mutta ei estä uusia

Aivoihin asennettava sähköstimulaattori poistaa tai ainakin vähentää Parkinsonin tautia sairastavien kipuja, tuore korealaistutkimus varmistaa. Stimulaattori ei silti ehkäise uusien kipujen syntymistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sähköstimulaatiossa potilaan aivoihin asennetaan elektrodi, johon johdetaan sähköä kehon ulkopuolelta. Stimulaatio vähentää Parkinsonin tautiin kuuluvia motorisia oireita.

Korealaisten tutkimukseen osallistui 24 Parkinsonin tautia sairastavaa, joiden aivoihin asennettiin sähköstimulaattori. Tutkimuksen alussa 16 potilasta kärsi kivuista, kun he eivät syöneet Parkinson-lääkkeitä.

Tulosten perusteella kivuista kärsivien potilaiden säryt joko lakkasivat tai selvästi lieventyivät aivostimulaattorin asentamisen jälkeen ja nuo vaikutukset säilyivät koko kahdeksanvuotisen seurannan ajan.

Uusia kipuja kehittyi monille potilaille riippumatta siitä oliko heidän vanhat kipunsa helpottaneet. Varsinkin lihas- ja liikuntaelinten kivut lisääntyivät seurannan aikana. Tutkijat uskovat, että niiden lievittäminen vaatii muita ratkaisuja.

Sama tutkijaryhmä on todennut aivostimulaattorin lievittävän kipuja jo aiemmissa tutkimuksissaan, mutta tätä ennen ei ole ollut selvää onko vaikutus ohimenevä vai pysyvä. Nyt julkaistujen tulosten perusteella vaikutus on vähintään pitkäkestoinen.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)