Paperiton ei valita työnantajan huijauksesta, koska välttelee poliisia – Yle: "En palaa Irakiin mistään hinnasta"

Saifuddin Genishen mukaan hänet tapetaan alle viikossa, jos hän palaa kotimaahansa.

  • LKS 20170717 - LKS 20140223 Afrikkalaistaustainen, kielitaitoinen ja koulutettu 29-vuotias maahanmuuttajamies, joka etsi lähes kahden vuoden ajan töitä Pirkanmaalla kuvattuna Tampereella 20. helmikuuta 2014. LEHTIKUVA / VIENA KYTÖJOKI

    Paperittomat ovat työnantajien armoilla.

    ()

Irakista Suomeen tullut Saifuddin Genishe palasi tänä kesänä työpaikkaan, jossa oli työskennellyt jo vuosi sitten. Työ oli puutarha- ja keittiötyötä mökkimajoitusta tarjoavassa yrityksessä. Tällä kertaa palkka-asioista ei kuitenkaan päästy sopuun.

– Aluksi sanottiin, että saisin yhdeksän euroa tunnissa. Sitten, että kahdeksan euroa, sitten seitsemän, Saifuddin kertoo Ylelle.

Kun Saifuddin oli ollut töissä kaksi viikkoa, hän alkoi vaatia sopimuksen laatimista ja palkkaa tehdystä työstä.

– Minulle sanottiin, että heillä ei ole rahaa, mutta voisin jatkaa työskentelyä ilmaiseksi.

Työnantaja vaatikin nyt Saifuddinilta työperäistä oleskelulupaa, vaikka Saifuddinin mukaan oli hyvin tiedossa, ettei sellaista löydy.

– He tiesivät tilanteeni, että olin joutunut ulos vastaanottokeskuksesta. He huijasivat minua, käyttivät hyväksi.

Saifuddin ei saanut työteostaan käteen euroakaan. Viime kesänä ongelmia ei ollut, mutta tuolloin hän oli turvapaikanhakijana vastaanottokeskuksessa. Saifuddin sai käännytyspäätöksen helmikuussa, ja hänet poistettiin vastaanottokeskuksesta maaliskuussa.

Paperittomana hän ei voi valittaa työnantajan toiminnasta. Hän välttelee poliisia, jolla on määräys poistaa Saifuddin maasta. Hän ei suostu palaamaan Irakiin mistään hinnasta.

– Jos palaan Irakiin, minut tapetaan. Alle viikossa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.