Verkkouutiset

Näillä keinoilla Suomeen kasvaisi megacityjä – ”suurkaupungit ratkaisevat tulevaisuuden”

EVA:n uudessa pamfletissa ehdotetaan kaupungeille ja maaseudulle eri lainsäädäntöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EVA pamfletin Kaupunkien voitto – Kuusi keinoa vapauttaa kaupunkien kasvu ovat kirjoittaneet ex-kansanedustaja Osmo Soininvaara ja tekniikan tohtori Mikko Särelä.

”Tulevaisuuden ratkaisevat taloudelliset suurkaupungit, megacityt”, EVA:n johtaja Matti Apunen kiteyttää esipuheessaan.

Soininvaara ja Särelä esittävät pamfletissaan kuusi keinoa, joilla kaupungin kasvun voi vapauttaa.

Kirjoittajat huomauttavat, että Helsingin kasvua suureksi kaupungiksi estää erityisesti asuntopula. Kaupunkien hitaasta kasvusta kärsii kirjoittajien mukaan koko kansantalous.

Ensinnäkin kirjoittajat ehdottavat asuntorakentamisen tehostamista. Soininvaaran ja Särelän mielestä uusien asuntojen rakennuskustannukset ylittävät myyntihinnat pitäisi ohjata rahoittamaan kaupunkien kasvua.

”Lunastettaessa maata asuntotuotantoon hinnan tulisi vastata raakamaan hintaa. Kaavoitusmaksulla tulisi voida periä kunnalle nykyistä selvästi suurempi osa ansiottomasta arvonnoususta”, pamfletissa todetaan.

Kirjoittajat ehdottavat myös kaavamääräysten ja normien purkamista hintojen alentamiseksi.

Kirjoittajien mielestä investoinnit vanhojen asuinalueiden viihtyvyyden ja joukkoliikenneyhteyksien parantamiseksi pitäisi rahoittaa kiinteistöverolla. Kiinteistöveroa pitäisi muokata niin, että se vastaisi maan todellista markkinahintaa, joka pääteltäisiin asuntojen hinnoista. Se tarkoittaa, että asuntojen arvoa lisäävät investoinnit myös lisäisivät kiinteistöveron tuottoa.

Soininvaara ja Särelä siirtäisivät verotusoikeuden ja maapolitiikkaa koskevan päätöksenteon nykyisiltä kaupungeilta metropolihallinnoille ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Kirjoittajat siirtäisivät liikenneinvestoinneissa päätöksenteon ja rahoituksen valtiolta kunnille ja metropolihallinnoille.

Kirjoittajat nostavat Helsingin ohella Tampereen keskeiseksi kasvukaupungiksi. He varmistaisivat Tampereen kehityksen vahvistamalla Helsinki-Tampere -kasvukäytävää.

”Tiheä ja edullinen taajamajunayhteys näiden kahden kaupungin välillä auttaisi radanvarressa olevien pienempien kaupunkien kehitystä. Pienen kaupungin edut olisi tällöin yhdistettävissä suuren työssäkäyntialueen etuihin, eikä kaiken väestönlisäyksen tarvitsisi kohdistua käytävän päihin”, pamfletissa todetaan.

Lopuksi kirjoittajat esittävät eriytettyä lainsäädäntöä suurissa kaupungeissa ja muualla. Esimerkiksi taksi- ja apteekkitoimintaa ei olisi tarpeen vapauttaa koko maassa, kun kaupungeissa kilpailuolosuhteet olisivat suotuisat luvanvaraisten elinkeinojen vapauttamiselle.

Maanomistajan oikeutta hyötyä maan arvonnoususta pitäisi kirjoittajien mielestä säädellä eri tavoin kaupungeissa ja maaseudulla. Myös liikennettä koskevia määräyksiä voitaisiin eriyttää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)