Alkoholilaki kieltää alkoholin nauttimisen ravitsemisliikkeessä ilman anniskelulupaa, mutta ravintolat voivat käytännössä kiertää tätä säännöstä.
Nykyisen alkoholilain mukaan anniskeluviranomaiset voivat valvoa vain ravintoloita, jotka ovat hakeneet anniskeluluvan. Osa ravintoloista on päättänyt olla hakematta anniskelulupaa ja sallii omien juomien tuonnin ravintolaan.
– Jättämällä luvat hakematta ravintola voi käytännössä välttää tarkastukset. Laittomasti toimivien ravintoloiden valvonta kuuluu poliisille, jolla ei tällä hetkellä ole valvontaan resursseja. Kukaan ei siis valvo lain noudattamista tehokkaasti, Ann Selin sanoo.
Hänen mukaansa valvonnan puuttuminen on johtanut siihen, että maahan on syntynyt satoja laittomasti alkoholia anniskelevia yrityksiä. Ravintoloiden anniskelumyynti on puolestaan laskenut voimakkaasti.
– Näin ei voi jatkua. Paljon veroja jää keräämättä. Laillisesti toimivien yritysten tilaukset vähenevät, ja palvelualojen työllisyystilanne kurjistuu entisestään, Selin sano.
Hän vaatii pikaisia muutoksia alkoholilakiin ja viranomaisten toimivaltaan.
– Alkoholilakia tulisi muuttaa niin, että alkoholijuomien tarjoileminen edellyttää aina anniskelulupaa, jos tilassa tarjoillaan ammattimaisesti ruokaa tai juomaa. Lisäksi viranomaisten toimivaltaa on laajennettava niin, että viranomaiset voivat valvoa myös ilman anniskelulupaa toimivia ravintoloita. Säännös on kirjattava niin, ettei sitä voida kiertää, Selin vaatii.