Verkkouutiset

Humalaiset valtaavat sairaalapäivystykset – Yle: Vievät veronmaksajien rahoja eivätkä välitä mistään mitään

Humalaisen yöpyminen Kuopion yliopistollisessa sairaalassa maksaa hänen kotikunnalleen 225–425 euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyssairaanhoidossa työskentelevät sairaanhoitaja Kari Karttunen ja neurokirurgi Ville Leinonen puhuvat Ylen haastattelussa suoraan alkoholiongelmien näkymisestä ja kalleudesta suomalaisessa terveydenhoidossa. Humalaisten iso osuus päivystyspotilaiden joukossa aiheuttaa turhautumista hoitohenkilökunnan keskuudessa.

Joskus ambulanssi tai poliisiauto tuo sairaalaan potilaan, jonka ainoa oire on vahva humalatila.

Karttusen mukaan hoitohenkilökunta joutuu kiiretilanteessa pahimmillaan tasapainottelemaan, ketä pitää hengissä. Huolenpito humalaisista vie hoitohenkilökunnan näkökulmasta kohtuuttoman osuuden työajasta ja resursseista. Monet humalaisista potilaista ovat hoitajille tuttuja entuudestaan.

Humalan hoitamiseen erikoissairaanhoito on kallein mahdollinen paikka. Kun päihtynyt käy Kuopion yliopistollisen sairaalan akuuttilääketieteen poliklinikalla, potilaan kotikuntaan lähtee 225–425 euron lasku. Rauhallisten humalaisten ottaminen talteen ei kuitenkaan ole poliisin tehtävä.

Leinonen kertoo kysyvänsä alkoholiongelmaiselta, onko tällä työpaikkaa. Jos hän vastaa kyllä, Leinonen toteaa hänelle, että ei ole pitkään.

Leinosen mielestä alkoholiongelmainen ihminen pitäisi pyrkiä pysäyttämään jo ensiavussa nykyistä aktiivisemmin. Hän kuitenkin myöntää, että se on kuin vettä kantaisi kaivoon, jos potilas ei itse halua parantua. Usein hoidettavana on ihmisiä, jotka eivät välitä mistään mitään.

– Toisessa ääripäässä ihminen kokee olevansa niin terve, ettei ole mitään alkoholiongelmaa. Toisessa ääripäässä on niin rappiolla, että ei enää välitä, Leinonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)