Petteri Orpo: Työllisyyden hoidon kokonaisvastuu annettava kunnille

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) suomii maamme työllisyydenhoitoa.

  • LKS 20160127 Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tiistain tapaamisestaan Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 27. tammikuuta 2016. Ministeritapaamisen aiheena oli Suomen ja Venäjän yhteistyö maahanmuuttoasioissa. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

    ()

Petteri Orpo katsoo, että hallituksen alueuudistuksen yhteydessä on parasta antaa työllisyyden kokonaisvastuu kunnille ja kaupunkiseuduille. Tällä hetkellä työllisyyttä hoitavat TE-toimistot, joita ohjaavat ELY-keskukset.

– On selvää, että työllisyyden hoito on Suomessa epäonnistunut, kun työttömiä on lähes 378 000 ja samaan aikaan kuitenkin on yli 61 000 avointa työpaikkaa, Orpo kirjoittaa kokoomuksen verkkosivuilla.

Hänen mielestään työllisyyden hoito on pirstaleista. Kunnat ja valtio pallottelevat asiaa.

Kunnilla olisi Orpon mukaan jo valmiit vahvat kannustimet hoitaa työllisyyttä ja elinvoimaa eli kunnallisvero, osuus yhteisöverosta sekä kiinteistövero. TE-toimistoilta puuttuvat nämä kannustimet.

– Kokoomuksen mielestä työllisyyden hoito on annettava kokonaisuudessaan kunnille. Niille on annettava valta, vastuu ja vapaus tehdä kaikkensa, jotta suomalaiset pääsisivät töihin. Tämä olisi merkittävä loikka parempaan työllisyyden hoitoon, Orpo linjaa.

Kokoomuksen esityksessä kunnat voisivat halutessaan hoitaa tehtävää yhteistyössä muiden kuntien kanssa.

Kuntien kokonaisvastuusta huolimatta Orpo näkee sähköisten palvelujen valtakunnallisen koordinaation järkevänä.

Hänen mukaansa myös yksityiset työnvälittäjät pitäisi ottaa mukaan laajemmin kumppaneina.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.