HS-kysely: Kokoomusministeri on "hallituksen ainoa poliitikko"

Helsingin Sanomien tekemässä numeroarvioinnissa hallituksen keskiarvoksi muodostuu tyydyttävä 7. Priimukseksi ylsi sisäministeri kiitettävällä arvosanalla.

  • LKS 20151217 Kokoomuksen sisäministeri Petteri Orpo eduskunnan talousarvioistunnossa Helsingissä torstaina 17. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Petteri Orpon kehutaan onnistuneen tontillaan.

    ()

Helsingin Sanomat jakoi sunnuntaina ministereille kouluarvosanoja sekä arvioi sanallisesti näiden osaamista. Lehti teki haastattelut yli 20 hallituspuolueen ja opposition edustajalle, virkamiehelle sekä hallitusta seuraavalle asiantuntijalle.

Kaikista ministereistä parhaan arvosanan sai kokoomuslainen sisäministeri Petteri Orpo. Hänen arvosanansa on kiitettävä 9. Helsingin Sanomien haastatteleman nimettömän toisen hallituspuolueen edustajan mukaan Orpo on "hallituksen ainoa poliitikko", jonka valtti on käytännönläheisyys. Orpon kerrotaan saavan kehuja myös oppositiosta asiallisuudestaan, selkeydestään sekä osaamisestaan.

Toinen kokoomusministeri, valtiovarainministeri Alexander Stubb jää Orposta jälkeen arvosanalla 6. Helsingin Sanomien sanallisessa arviossa Stubb ei juurikaan saa myönteistä palautetta, mutta hänen hermojensa kerrotaan pitävän aiempaa paremmin. Kokoomuslaisten vastaajien mukaan Stubbin arvioidaan ottavan sisäpolitiikkaa koko ajan paremmin haltuunsa. Kritiikkiä hän saa kuitenkin yli puoluerajojen ylimielisenä pidetystä käytöksestään ja riippuvuudestaan virkamiehistä ja avustajistaan.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saa Helsingin Sanomilta arvosanaksi 6. Pääministerin johtajuutta suitsutetaan, mutta kritiikkiä saa hätäinen valmistelutyö sekä useiden hallitusten esitysten takaisinveto. Sipilää kuvaillaan ihmisenä, joka on valmis pelaamaan kovaa peliä, mutta jonka tulisi oppia, ettei "hallituksessa voi sanella tai yksi ryhmä määrätä", vaan hänen tulisi yrittää tehdä kompromisseja.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on sanallisen arvion mukaan onnistunut ottamaan tonttinsa haltuun. Yhteistyö, innostus ja esiintyminen ulkomailla ovat olleet niin virkamiesten, hallituskumppaneiden kuin Soinin itsensäkin mielestä kohdallaan. Soinia kehutaan myös siitä, että hän on kyennyt pitämään eduskuntaryhmänsä koossa, vaikka puolueen kannatus on romahtanut.

Maltillista kritiikkiä Soinille annetaan siitä, ettei hän muun muassa lukuisten matkapäiviensä takia ehdi perehtyä kotimaan asioihin tarpeeksi. Häntä syytetään myös vastuun välttelystä, koska valitsi ulkoministerin pestin valtiovarainministerin sijaan.

Kokoomuksen naisministereiden arvosanat jäävät tyydyttävään. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen arvioidaan joutuneen kovaan paikkaan joutuessaan selittelemään jatkuvia leikkauksia, joista hän ei kuitenkaan ole yksin vastuussa. Kritiikkiä ministeri saa "teflonmaisesta olemuksestaan" ja siitä, että kuulostaa opetelleen lausuntonsa ulkoa.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan (kok.) nähdään epävarmana, ja hänen sanotaan jääneen muiden ministereiden varjoon. Toivakkaa kehutaan kuitenkin ahkeruudestaan, substanssiosaamisestaan ja kielitaidostaan.

Muiden ministereiden arvosanat ovat seuraavat:

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk): 7

Oikeus- ja työministeri Jari Lindtröm (ps): 7

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps): 7

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk): 7

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps): 6

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk): 6

Maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk): 7

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk): 7

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.