Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoittaa Verkkouutisten blogissa, kuinka hänestä on erikoista, että Suomeen tuodaan ruokaa ja juomia lähes kolme kertaa enemmän kuin mitä menee vientiin.
Hänen mukaansa elintarvikeviennissä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, sillä tutkitusti suomalainen ruoka on Euroopan puhtainta.
Orpon mukaan erityisesti nyt on tärkeää löytää kotimaisille tuotteille uusia markkinoita, kun Venäjän asettamien tuontikieltojen takia vienti itänaapuriin on tyrehtynyt. Orpo kertoo, että potentiaalinen mahdollisuus suomalaiselle elintarvikeviennille olisi Kiina, jossa laatutietoisuus on nostanut päätään elintarvikemarkkinoilla.
”Kiinan kasvava kysyntä turvalliselle, terveelliselle ja ravintorikkaalle ruoalle on huomioitu myös Suomessa. Meillä on vahva usko siihen, että elintarvikekaupan kehittämisestä maidemme välillä on hyötyä molemmille osapuolille. Sianliha ja meijerituotteet ovat suomalaisen maatalouden keskeisimpiä vientituotteita. Toiveenamme on että äidinmaitokorvikkeen ja sianlihan vienti Suomesta Kiinaan voisi alkaa vielä tämän vuoden puolella”, Petteri Orpo kirjoittaa.
Ministeri muistuttaa, että Suomen elintarvikeviennin vauhdittaminen huomioitiin lisätalousarviossa, jossa osoitettiin elintarvikkeiden vientiohjelman toteuttamiseen 1,3 miljoonaa. Hän sanoo, että vientiohjelman saama lisäraha tulee osoittaa henkilöstön palkkaamiseen Kiinaan suomalaisen ruoan vientiä vauhdittamaan.