Verkkouutiset

Maatilojen tulo putoaa jopa puoleen – ministerin mukaan tilanne ”erittäin vaikea”

Petteri Orpon mukaan ruoan vienti tuo pitkällä aikavälillä helpotuksen viljelijöiden ahdinkoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maatilojen tulot uhkaavat pudota jopa puoleen tänä vuonna, arvioi maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.).

– Ahdinko maatiloilla on suuri, tilanne on erittäin vaikea, Orpo toteaa.

Ministeriön arvio koskee niin sanottua maataloustuloa eli maatalouden yrittäjätuloa. Se mittaa maatalouden arvonlisäystä, josta on vähennetty tilan ulkopuolelle maksetut kustannukset, korot, vuokrat ja verot sekä otettu huomioon myös tilalle maksetut tuet.

Orpon mukaan syitä tilojen heikkoon tilanteeseen on useita: kuluttajien ostovoiman heikentyminen, tilojen rahoitusvaikeudet, lannoitteiden hintojen nousu ja Venäjän asettamat tuontikiellot.

– Emme silti ole toivottomia, kunhan pääsemme tämän mäen ylös. Pitkällä aikavälillä maailman väkimäärä ja ruoan kulutus kasvavat, Orpo toteaa.

Orpo tapasi tiistaiaamuna maataloustuottajien, kaupan ja asiantuntijoiden edustajia. Hän sanoo, että kaikilla on yhteinen tilannekuva.

Hänen mukaansa ministeriö etsii keinoja, joiden avulla ruoan vientiä voidaan lisätä. Hän muistuttaa, että Tanskan ruokaviennin arvo on 20 miljardia euron, Suomen vain 3 miljardia.

– Miksi me emme pystyisi samaan?

Maa- ja metsätalousministeriö käyttää tänä vuonna 1,6 miljoonaa euroa ruoan viennin edistämiseen. Puolet tästä käytetään sähköisen vientilupajärjestelmän rakentamiseen kiinan kanssa.

Orpon mukaan Kiinassa on suomalaiselle ruoalle isot markkinat. Venäjän vienti, joka nyt on jäissä, on tuonut Suomeen 270 miljoonaa euroa vuodessa. Kiinan-vienti voisi nopeasti kasvaa 300 miljoonaa, hän arvelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)