Verkkouutiset

Opiskelijajärjestöt tyrmäävät lukukausimaksuesityksen – ”ei tule rahaa”

Opiskelijajärjestöt teilaavat opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntokierrokselle lähettämän luonnosta lukukausimaksujen määräämisestä ETA-alueen ulkopuolelta saapuville tutkinto-opiskelijoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ministeriön mukaan lukukausimaksujen tavoitteena olisi edistää korkeakoulujen koulutusvientiä ja laajentaa korkeakoulujen rahoituspohjaa.

Suomen ylioppilaskuntien liitto, Suomen opiskelijakuntien liitto, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Opiskelija-Allianssi ja Finlands Svenska Skolungdomsförbund tuomitsevat lukukausimaksut.

– Maksuideologinen haihattelu sumentaa ministeriössä nyt järjen faktoilta. Lukukausimaksuilla ei tule rahaa. Sen sijaan kansainvälisten opiskelijoiden kulutuksesta syntyvästä kansantaloudellisesta hyödystä menetetään leijonan osa, opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat sanovat.

Heidän mielestään lukukausimaksut eivät tuo lisärahoitusta korkeakouluille, koska maksavia opiskelijoita tulee olemaan vähän, ja sen vuoksi marginaaliseksi jäävät tulot vain kiertävät apurahoiksi sekä maksu- ja apurahajärjestelmän hallintoon.

– Tämä kiistämätön tosiasia on havaittu sekä muissa Pohjoismaissa että Suomen lukukausimaksukokeilussa. Sen sijaan kansainväliset opiskelijat tuovat kansantaloudellista hyötyä, kuten juuri julkaistu CIMO:n ja VATT:n esiselvitys osoittaa.

Opiskelijajärjestöjen mielestä ministeriön esitys tarkoittaa takapakkia myös Suomen kansainvälistymiselle ja uhkaa samalla maamme kilpailukykyä.

– Juuri maksuttomuus on vetovoima kansainvälisten opiskelijoiden houkuttelemiseksi, ja heistä suurin osa jää vielä valmistumisen jälkeen Suomeen töihin ja maksamaan veroja. Vielä enemmänkin heitä saisi tulla ja jäädä, mutta maksuilla se ei onnistu, opiskelijajärjestöjen puheenjohtajat sanovat.

Opiskelijajärjestöt vetoavat valtioneuvostoon, jotta se torppaisi lukukausimaksut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)