Verkkouutiset

OAJ:n Luukkainen: ”Vain minun lapselleni parasta” -ajattelu yleistyy

Viidennes peruskoulun opettajista kertoo kokeneensa epäasiallista kohtelua ja kiusaamista huoltajien taholta, selviää OAJ:n tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:ssa ollaan huolissaan opettajien jaksamista. Vuoden aikana reilu kolmannes opettajista oli kokenut epäasiallista kohtelua ja kiusaamista.

Väkivaltaa oli kokenut joka kymmenes vastaajista.

Tiedot selviävät järjestön tuoreesta työolobarometrista 2013, johon vastasi yli 1 300 opettajaa päiväkodeista yliopistoon.

Vanhemmat osaavat vaatia

Peruskoulun opettajista viidennes oli kokenut huoltajien taholta epäasiallista kohtelua ja kiusaamista.

– Huoltajien suunnalta koettu epäasiallinen kohtelu on selkeästi lisääntynyt, arvioi OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Luukkaisen mielestä yksi syy tähän on yhteiskunnan juridisoituminen, oman lapsen oikeuksien perääminen entistä hanakammin ja niin sanotun egoistisen ajattelutavan yleistyminen.

– Ennen sanottiin: vain parasta minun lapselleni. Nyt sanotaan: vain minun lapselleni parasta, Luukkainen kuvaa.

Luukkainen ymmärtää vanhempien huolta siinä, että suuret opetusryhmät ja sinänsä hyvä tavoite erityisoppilaiden integroimisesta voi johtaa helposti siihen, että oma lapsi jää ryhmässä liian vähälle huomiolle.

Kasvatusvastuuta koteihin

OAJ:sta vaaditaankin riittäviä resursseja opetustyöhön, mutta samalla Luukkainen ei usko, että mitkään yksittäisen lakihankkeet ratkaisisivat ongelmaa.

Luukkainen peräänkuuluttaakin muutosta myös vanhempien asenteisiin. Kouluille on sysätty liikaa kasvatusvastuuta.

Kun opettaja syystä tai toisesta ottaa yhteyttä kotiin, vastassa saattaa olla vihainen vanhempi, joka kummastelee ”mitä te tänne oikein soittelette? Hoitakaa koulussa ne hommat”.

– Tällaisia kuvauksia olen itse henkilökohtaisesti kuullut varsinkin nuorilta opettajilta, Luukkainen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)