Verkkouutiset

Opettaja ei saa puuttua nettikiusaamiseenkaan kouluajan ulkopuolella

Apulaisoikeuskanslerin tulkinnan perusteella koulu ei saa puuttua kiusaamiseen netissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nettipoliisi ja ylikonstaapeli Marko Forss kirjoittaa blogauksessaan kansanedustajien jättämästä lakialoitteesta, jonka mukaan opettajalla tulisi olla oikeus puuttua myös koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen.

Marko Forss huomauttaa, että koulukiusaamiseen liittyy monesti myös kiusaamista netissä. Siihenkään koulu ei voi tällä hetkellä puuttua. Tulkinta on peräisin apulaisoikeuskanslerilta.

”Jos oppilasta kiusataan, niin teoriassa koulun tulisi rajata toimenpiteiden ulkopuolelle kaikki kouluajan ulkopuolella tapahtuneet teot. Voi esimerkiksi olla kyse tapauksesta, jossa oppilas voi kohdata kovaakin herjaamista netissä vapaa-ajalla tietyn koulukaverin toimesta ja tämä säteilee kouluajalle porukan ulkopuolelle sulkemisena. Tällöin koulu ei voi kohdistaa toimenpiteitä kiusaajaan, koska hän ei ole kiusannut kouluajalla, Marko Forss kirjoittaa.

Poliisi ei Forssin mukaan välttämättä selvittele tapausta, jos kyseessä on alle 15-vuotias. ”Vanhempien aktiivisuus ja kyky objektiivisuuteen asian hoitamisessa taas vaihtelee”.

Nettipoliisin mukaan lapsen etu olisi, että jos kiusaaminen ilmenee koulussa jollain tavoin, tulisi koululla olla mahdollisuus puuttua asiaan kokonaisuutena. Hänen mukaansa nyt tilanne on osittain epäselvä.

”On sinänsä ymmärrettävää, että opettajan oikeusturvan kannalta toimille pitää löytyä selkärankaa laista. Ennen opettaja esimerkiksi napsi puhelimia tai muita häiritseviä tavaroita oppilaalta pois ilman nimenomaista sääntelyä. Tämä puhelimen poisottamisen mahdollisuus kirjattiin kuitenkin lakiin vasta vuoden vaihteessa. Suurin osa meistä ei varmasti halua kouluihin takaisin karttakepillä sormille hakkaavia opettajia, mutta kauhuskenaariossa ylitarkalla sääntelyllä päädytään siihen, että vanhemman lapselle asettamista kotiintuloajoistakin aletaan sääntelemään laissa”, Marko Forss kirjoittaa.

Hän kertoo jääneensä aikanaan itse ala-asteella kiinni kiipeämisestä koulun katolle kavereiden kanssa illalla kouluajan jälkeen.

”Saimme kaikki jälki-istuntoa, koska talonmies sai meidät kiinni itse teossa. Ei kukaan silloin miettinyt voiko meitä rankoa koulun toimesta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)