Verkkouutiset

Pakkoavioliitot ovat aina rangaistavia – nyt niistä tehdään selvitys

Oikeusministeriö selvityttää avioliittoon pakottamisen esiintymistä ja ilmituloa Suomessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti selvittää oikeusministeriön pyynnöstä avioliittoon pakottamisen esiintymistä ja ilmituloa Suomessa.

Ministeriön mukaan tavoitteena on hankkia tietoa pakkoavioliitosta ilmiönä. Sen avulla voidaan edelleen varmistaa, että viranomaisyhteistyö ja rikosprosessiketju toimivat asianmukaisesti myös avioliittoon pakottamista koskevissa asioissa.

Selvityksessä arvioidaan, kuinka laaja ilmiö Suomessa asuvien henkilöiden avioliittoon pakottaminen on ja millaisia tapaukset ovat. Lisäksi selvitetään, ovatko tapaukset tulleet viranomaisten tietoon ja ovatko ne päätyneet esitutkintaan ja oikeudenkäyntiin. Samalla tutkitaan, miten hyvin ilmiö tunnistetaan lastensuojelussa ja poliisissa.

Ministeriöstä muistutetaan, että avioliittoon pakottaminen on Suomen rikoslain nojalla rangaistavaa ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Teko on rangaistava riippumatta siitä, tapahtuuko pakottaminen Suomessa vai ulkomailla.

Pakkoavioliittojen määristä Suomessa ei ole olemassa virallisia tilastoja. Ministeriön mukaan kansalaisjärjestöt ovat kertoneet tietoonsa tulleen vuosittain kymmeniä tapauksia, joissa Suomessa asuva henkilö pakotetaan avioliittoon.

Oikeusministeriön tiedossa ei kuitenkaan ole, että avioliittoon pakottamisesta olisi tehty ainakaan merkittäviä määriä rikosilmoituksia. Kuka tahansa voi ilmoittaa rikoksesta poliisille. Ministeriössä kuitenkin arvellaan, että rikoksia saattaa jäädä piiloon eivätkä uhrit ehkä halua raportoida niistä viranomaisille, jotta he eivät joutuisi todistamaan esimerkiksi perheenjäseniään vastaan..

Selvityksen arvioidaan valmistuvan syyskuun loppuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)