Verkkouutiset

Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla tavallista enemmän monia syöpiä

Nuoruustyypin diabetesta sairastavat saattavat sairastua useisiin syöpiin todennäköisemmin kuin muu väestö. Toisaalta jotkin syövät näyttäisivät olevan heillä myös tavallista harvinaisempia, tuore tutkimus osoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tätä ennen diabeteksen ja syöpien yhteyttä on selvitetty lähinnä tyypin 2 eli aikuisiän diabeteksen kohdalta. Nyt julkaistu tutkimus onkin tiettävästi suurin nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen ja syöpien yhteyksistä tehty selvitys. Tutkimus perustuu rekisteritietoihin Suomesta ja neljästä muusta maasta.

Tulosten perusteella nuoruustyypin diabetesta potevat sairastuvat muuta väestöä todennäköisemmin vatsasyöpään, maksasyöpään, haima- ja munuaissyöpään sekä kohdun limakalvon syöpään. Miehillä nuoruustyypin diabetes liittyi toisaalta myös pienempään riskiin sairastua eturauhassyöpään ja naisilla pienempään rintasyövän vaaraan.

Tutkijat havaitsivat diabetekseen liitettyjen syöpäriskien olevan suurimmillaan seurannan alkupuolella ja vähitellen pienentyvän vuosien varrella. Tutkijoiden mukaan onkin todennäköistä, että osa potilaiden syövistä oli kehittynyt jo aiemmin ennen seurannan alkua.

Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla havaitut syöpäriskit olivat kokonaisuudessaan suurin piirtein samaa tasoa kuin tyypin 2 diabetesta sairastavien. Tämän vuoksi tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että diabeetikoiden syöpäriskit johtuisivat insuliinihoidosta. Jos insuliini olisi syöpien takana, yhteys olisi voimakkaampi nuoruustyypin diabetesta sairastavilla, joilla insuliinihoidot ovat huomattavasti yleisempiä.

Onkin todennäköisempää, että syöpäriskit selittää korkea verensokeri tai jokin muu nuoruustyypin ja aikuistyypin diabetesta sairastavia yhdistävä tekijä.

Diabetologia-lehden julkaisemista tutkimustuloksista kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)