Verkkouutiset

Parempiosaisten nuorten alkoholin käyttö vähentynyt, heikompiosaisten lisääntynyt

Alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat selvästi lisääntyneet niillä nuorilla, joiden perheiden sosioekonominen asema on heikoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimusryhmä tarkasteli 14-16-vuotiaiden nuorten alkoholin käytön ajallisia trendejä Kouluterveyskyselyn aineistossa. Ennestään tiedettiin, että suomalaisten nuorten alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat hiljalleen vähentyneet 1990-luvulta saakka.

Aikaisemmin ei kuitenkaan ole tutkittu, miten sosioekonominen asema vaikuttaa nuorten alkoholin käytön trendeihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin alkoholin käyttöä ylipäänsä, eli kuinka usein nuori käyttää alkoholia pienenkin määrän sekä humalajuomisen tiheyttä.

Tutkimusryhmä havaitsi, että niillä tytöillä ja pojilla, joiden perheiden sosioekonominen asema on heikoin, ja joilla on masennusta, alkoholin käyttö ja humalajuominen ovat selvästi lisääntyneet samaan aikaan, kun parempiosaisten perheiden nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt.

– Osoitimme, että vastoin yleistä laskevaa suuntaa alkoholin käyttö ei ole vähentynyt vuodesta 2000 vuoteen 2011 niiden nuorten joukossa, joiden vanhemmilla on alhainen koulutustaso ja työttömyyttä. Olemme aikaisemmin osoittaneet, että sosioekonomisesti huono-osaisista perheistä tulevien nuorten masennus on 2000-luvun aikana lisääntynyt, kiteyttää Taysin nuorisopsykiatrian vastuualuejohtaja, professori Riittakerttu Kaltiala-Heino, yksi Trends in Alcohol Use among Adolescents from 2000 to 2011: The Role of Socioeconomic Status and Depression -tutkimusartikkelin tekijöistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)