Verkkouutiset

Yhä useampi nuori kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta – osasyy syrjäytymiseen

Uusien tutkimusten mukaan jopa joka kymmenettä nuorta vaivaa sosiaalisten tilanteiden pelko, kertoo Yle Uutiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tampereen yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian apulaisylilääkäri Juha-Matti Väänäsen väitöskirjatutkimuksen mukaan jopa joka kymmenes nuori kärsii sosiaalisten tilanteiden pelosta. Pelkoon liittyy usein myös masennusta.

Väänäsen väitöstutkimukseen vastasi yli 2000 nuorta Tampereella ja Vantaalla. Ensimmäinen kysely tehtiin 9.-luokkalaisille, toinen kaksi vuotta myöhemmin.

Tutkimustulokset osoittivat, että sosiaalisten tilanteiden pelko ja masennus liittyvät toisiinsa eri tavoin pojilla ja tytöillä.

– Aikaisemmin on tiedetty, että sosiaalisten tilanteiden pelko altistaa masennukselle. Tässä tutkimuksessa nyt todettiin että tämä pitää paikkansa vaan pojilla. Tytöillä se meni toisin päin: masennus 9.-luokalla ennusti sosiaalisten tilanteiden pelkoa kahden vuoden päästä, Väänänen kommentoi.

Pelko ja siihen liittyvät oireet aiheuttavat nuoren elämää monella tavalla. Nuori saattaa vältellä sosiaalisia tilanteita tai esittää sairasta voidakseen jäädä kotiin koulusta esitelmäpäivänä.

– Siitä on hyvin paljon haittaa sekä nuorelle että jatkossa koko elämässä. Usein se liittyy syrjäytymiskehitykseen, ei saada koulua suoritettua, jäädään vaille ammattia ja ehkä vaille puolisoa. Jossakin vaiheessa saattaa tulla päihteet mukaan, Juha-Matti Väänänen kuvailee.

Väänäsen mukaan nuoret pyrkivät usein peittelemään oireita, koska ne koetaan hävettävinä. Vanhempien, opettajien ja kouluterveydenhoitajien pitäisi osata tahdikkaasti kysyä nuorelta, jännittääkö hän sosiaalisia tilanteita paljon.

Hän painottaa, että pelosta kärsivää ei pidä yrittää väkisin karaista ja komentaa reipastumaan, vaan tukea yrittämään ja antaa palautetta yrittämisestä, riippumatta siitä onnistuuko nuori vai ei.

– Siinä tarvitaan ensinnäkin itsetunnon tukea, että tämä ei ole mikään huonous, vaan osittain biologinenkin asia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)