Verkkouutiset

Taloustieteen Nobel suomalaisprofessori Bengt Holmströmille

Suomalainen Bengt Holmström ja brittiläinen Oliver Hart ovat saaneet taloustieteen Nobel-palkinnon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloustieteen professorit Oliver Hart Harvardin yliopistosta ja Bengt Holmström Massachusetts Institute of Technologysta (MIT) ovat saaneet taloustieteen Alfred Nobel -palkinnon 2016 ansioistaan sopimusteorian kehittämisessä.

Ruotsin keskuspankin myöntämää palkintoa perustellaan sillä, että Hartin ja Holmströmin luomat uudet teoreettiset työkalut auttavat ymmärtämään reaalielämän sopimuksia, instituutioita sekä sopimusten laadinnan mahdollisia karikkoja.

Hartin ja Bengströmin mallit mahdollistavat esimerkiksi johdon tulospalkkauksen, vakuutusten ja julkisen sektorin yksityistämisten vaikutusten analysoinnin.

Holmström osoitti 1970-luvun lopulla, miten toimeksiantajan (esimerkiksi yhtiön omistaja) tulisi laatia optimaalinen sopimus agentille (kuten toimitusjohtajalle), jonka toiminta on osin näkymätöntä omistajalle. Holmströmin informatiivisuusperiaate osoitti, miten sopimuksen tulisi kytkeä agentin palkka tuloksen kannalta relevanttiin informaatioon. Hän osoitti, miten optimaalinen sopimus ottaa huomioon sekä riskit että kannustimet. Myöhemmässä työssään Holmström yleisti tulokset erilaisiin tapauksiin, joissa otetaan huomioon esimerkiksi ylennysten mahdollisuus ja ryhmätyöhön liittyvät vapaamatkustajaongelmat.

Hart laajensi sopimusteoriaa 1980-luvun puolivälissä epätäydellisten sopimusten suhteen. Koska sopimukset eivät voi ottaa huomioon kaikkia mahdollisia tapahtumia, Hartin sovellus teoriasta selvittää optimaalisia päätöksenteko-oikeuksia eli mille osapuolelle pitäisi antaa oikeus tehdä päätöksiä eri tilanteissa. Hartin tutkimuksella on ollut vaikutusta yritysten omistajuuden tarkasteluun, eri taloustieteen osa-alueille sekä poliittisiin tieteisiin ja lakitieteeseen. Hartin teoria on tarjonnut työkaluja esimerkiksi kysymyksiin siitä, minkälaisten yritysten pitäisi fuusioitua, mikä on velan ja oman pääoman rahoituksen optimaalinen kombinaatio ja missä tilanteissa instituutioiden kuten koulujen tai vankiloiden pitäisi olla yksityisesti ja milloin julkisesti omistettuja.

Bengt Holmström on syntynyt vuonna 1949 Helsingissä. Hän väitteli tohtoriksi Stanfordin yliopistosta vuonna 1978. Holmström toimii Massachusetts Institute of Technology -yliopiston (MIT) taloustieteen professorina Yhdysvalloissa.

Oliver Hart on syntynyt vuonna 1948 Lontoossa. Hän väitteli tohtoriksi Princetonin yliopistosta vuonna 1974. Hart toimii Harvardin ylipiston taloustieteen professorina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)