Verkkouutiset

Presidentti Niinistö: Tätä lausetta viljelemme Putinin kanssa keskenämme

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Demokraatin haastattelussa Venäjä-suhteistaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Sauli Niinistöä on haastateltu 120 vuotta täyttävän Demokraatin juhlalehdessä.

Niinistö kuvailee tapaamisiaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Viime elokuussa presidentit tapasivat Sotsissa. Putinin sanottiin näyttäneen videolla kireältä, mutta Niinistön mukaan hän ei käyttäytynyt mitenkään aiemmasta poiketen.

– Otin siinä heti kättelyssä puheeksi Ukrainan ja saattaa olla, että hän odotti aloitettavan kahdenvälisistä asioista, Niinistö sanoo.

Sauli Niinistön mukaan suhteet ovat ”hyvin asialliset”.

– Hän selvittää asioita hyvinkin yksityiskohtaisesti ja oman ajattelunsa mukaisesti.

Presidenttien kerrotaan viljelevän keskenään turhalta kinaamiselta pelastavaa lausetta ”tiedän, että olet tästä eri mieltä”.

Pääosin kohdalleen

– Jonkinasteinen uusi malli Ukrainan pitää löytää suhteessa Venäjään. Ei välttämättä mitään Suomi-mallia, koska me olemme huonosti vertailukelpoisia, mutta kuitenkin, presidentti Niinistö toteaa.

Hän arvioi Suomen asemoitumisen naapurimaahan menneen historiallisesti ”pääosin” kohdalleen. Hän muistuttaa, että kyse on ollut myös sitä, mihin Venäjä kulloinkin on antanut aihetta.

Niinistöltä kysytään, onko J.K. Paasikiven opeilla vielä käyttöä.

– Tilanne on aivan toinen, presidentti vastaa.

Hänen mukaansa suomettumisella oli kolikon toinen puoli.

Kekkosen kausissa on jäänyt vähemmälle huomiolle, että hän onnistui jollain tavalla ujuttamaan meidän asemaan, jossa me saimme huomattavaa taloudellista etua kanssakäymisestä.

– Jos vastapainona sitten on tämän päivän finlandisierung-kritiikki, kokonaisuutena Suomen saldo jäi vahvasti plussalle.

Niinistön mukaan suomalaiset tuhosivat saldoa itse.

– Tulimme laiskoiksi ja jätimme itseämme kehittämättä, hän sanoo.

Hän korostaa, että nykyisin Venäjä tietää Suomen olevan EU:n ratkaisujen takana ja tietämys on ”laajempaa kuin faktisen tiedon tietämistä”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)