Verkkouutiset

Hjallis Harkimo: Harvoin kuulee, miten tuponeuvotteluilla autettaisiin pienyrittäjää

Vatulointi jatkuu edelleen, kokoomuksen kansanedustaja toteaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yrittäjä ja kansanedustaja Hjallis Harkimo kirjoittaa Iltalehden kolumnissaan mantrasta, jonka mukaan Suomi tarvitsee lisää kilpailukykyä.

– Paljon on vatuloitu yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi ja työttömyyden parantamiseksi. Erilaisia vaihtoehtoja perustellaan työntekijän turvalla, leikkausten tuomilla säästöillä sekä julkisen ja yksityisen sektorin tasavertaisuudella. Harvoin kuulee lausuntoja siitä, miten työmarkkinaneuvotteluilla voitaisiin helpottaa pienyrittäjän arkea, Hjallis Harkimo toteaa.

Hänen mukaansa ei ole ihme, että yrittäjien keskuudessa on kyselty, ajaako kukaan heidän etuaan.

– Vatulointi jatkuu edelleen. Pienyrittäjän kannalta hallituksen kaavailemista työlain uudistuksista merkittävin on kirjaus paikallisesta sopimisesta – mahdollisuudesta määritellä työajat, lomat, sekä palkat työnantajan ja työntekijän kesken.

Harkimo muistuttaa suomalaisista yrityksistä olevan 98,9 prosenttia alle 50 hengen yrityksiä ja suurin osa alle 10 hengen mikroyrityksiä.

– Työnantajamaksut, verot, vanhanaikaiset säädökset ja ylenpalttinen paperisota kuitenkin hankaloittavat yrittäjäksi ryhtymistä ja työntekijöiden palkkaamista.

Hänen mukaansa hallitus on suurten ratkaisujen edessä, sillä onnistuessaan hallitusohjelmaan kirjattu paikallinen sopiminen pelastaisi monta työpaikkaa ja loisi useita uusia yrityksiä.

– Nyt kun työmarkkinasopu on syntymässä palkansaajapuolen toivomalla tavalla, järjestöt vihdoin kiittelevät hallitusta. Kompromississa vain on vaarana se, että periaatteessa hyvä ajatus vesittyy ja käytännössä jäljelle jää vain laiha lohtu.

– Yrittäjyydessä on loppukädessä kyse omien unelmiensa toteuttamisesta ja oman leipänsä tienaamisesta. Yrittäjä on työnantaja, joka luo hyvinvointia työntekijöilleen ja tulonsiirtojen kautta koko valtiolle.

Harkimo haluaisi purkaa yrittämisen esteitä aktiivisesti.– Todellisen työpaikkakohtaisen sopimisen mahdollistaminen olisi palkanmaksajien ja palkansaajien kannalta tärkein rakenneuudistus, joka kohentaisi työllisyyttä ja yrittäjien elämänlaatua. Suomen kilpailukyky kasvaa yrittäjyyden kautta. Pienyrittäjä on tärkeä ja tärkeistä asioista tulee pitää erityistä huolta, Harkimo kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)