Verkkouutiset

”En ole törkeämpää kuullut kuin Sdp:n nimittely”: yksi sana pöyristytti – ”halveeraavaa”

Sdp:n ryhmäpuheen eduskunnassa pitänyt Timo Harakka nosti tunteita puhumalla navettanäpertelystä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministerin ilmoitus hallituksen kärkihankkeista ja reformeista oli keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa. Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka totesi puolueen ryhmäpuheessa, että kärkihankkeista biotalouden ohjelman 300 miljoonasta kaksi kolmasosaa käytetään erilaisiin maa- ja metsätalouden tukiaisiin.

Harakka siteerasi entistä keskustan kansanedustajaa Timo Kaunistoa, joka oli kirjoittanut, että ”emmeköhän me nyt vaalikauden pärjäisi ilman uusia navetoita ja muita karjasuojia”.

– Jos navettanäpertelyn sijaan panostettaisiin kunnolla kaikkeen uusiutuvaan energiaan ja samalla uusiutuvaan energiarakenteeseen, saisimme älykkäitä, tehokkaita, säästäviä ja kestäviä ratkaisuja sekä Suomeen että maailman ilmastoteknologian markkinoille, Timo Harakka sanoi.

Keskustan Olavi Ala-Nissilä vastasi ensimmäisenä.

– Me emme nyt maaseudun yrittäviä, työtä tekeviä ihmisiä pilkkaamalla vanhakantaisesti enää rakenna Suomea, Ala-Nissilä sanoi.

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi termiä halventavaksi.

– Navettanäpertelyä — se on noin miljardin euron investoinnit, jotka tuolla maaseudulla tehdään vuosittain. On halventavaa puhua navettanäpertelystä. (Keskustan Hannakaisa Heikkinen huusi väliin: Näin on!) Ne investointiavustukset, mitä siellä on, on syöty jälleen loppuun, sinne tarvitaan lisää rahaa, Juha Sipilä sanoi.

Kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo arvosteli Sdp:n tyylilajin puheessa olleen ”aika huono”.

Vihreiden Hanna Halmeenpää huomioi saman sanan kuin muutkin:

– Täytyy todeta, että minäkään en kyllä puhuisi navettanäpertelystä. Tässä tilanteessa on aivan välttämätöntä kantaa huolta maatilojen kannattavuudesta, se on varmasti koko Suomen etu., Halmeenpää sanoi.

Aivan ykköskysymys

Keskustan Markku Rossi huomautti Äänekoskella olevan yksi biotalouden huippuesimerkki Suomessa.

– Kuinka paljon tällaisia lippulaivoja Suomeen voi syntyä, jotka myös vetävät osaltaan biotaloutta eteenpäin? Ei se ole yksistään navetoiden rakentamista, joka minunkin mielestäni on halveeraavaa (puhetta), kun puhutaan Suomen keskeisestä elintarviketaloudesta. Biotalous pitää nähdä kokonaisuudessaan, ja tässä suhteessa se on ehkäpä aivan ykköskysymys tässä hallituksen kärkihankekokonaisuudessa, Markku Rossi totesi.

Sdp:n Riitta Myller puolusti Timo Harakkaa.

– Kun täällä on tämä navettasitaatti noussut monessa puheenvuorossa esille, niin täytyy muistuttaa, että se oli lainaus keskustan entisen kansanedustajan Kauniston puheenvuorosta, Riitta Myller sanoi.

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoi vielä keskustelun jälkeenkin olevansa pöyristynyt.

– En ole törkeämpää asennetta suomalaista ruokaa kohtaan kuullut kuin tänään SDP nimittely: Navettanäpertely. Kannattaisi ehkä demareiden tutustua hieman suomalaisen maatalouden arkeen. Minä arvostan ja nostan hattua, Timo Heinonen kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

– Ja ikävintä se, että jos asenne joitain ammatteja kohtaan on tuollainen. Kaikki työ on tärkeää ja arvokasta ja maatalous vielä kovaakin duunia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)