Verkkouutiset

Natosta tietoa jo riittämiin – selvityksellä pitäisi olla ”selkeä tavoite”

Puolustusministeriön entisen ylijohtajan Pauli Järvenpään mielestä uutta selvitystä ei kannata tehdä vain "teettämisen ilosta".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiotieteen tohtori ja puolustusministeriön entinen ylijohtaja Pauli Järvenpää huomauttaa, että erilaisia Nato-selvityksiä on vuosien mittaan tehty runsaasti.

– Jos joku haluaa tietää Natosta, sitä tietoa on kyllä olemassa ja minusta tällaista selvitystä ei kannata tehdä pelkästä selvityksen teettämisen ilosta, Järvenpää katsoo.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Jussi Niinistön mukaan puolue ajaa yhä selvitystä Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista. Niinistö kertoi tällä viikolla Verkkouutisille, että näkemys sisältyy puolueen turvallisuuspoliittiseen ohjelmaan, joka julkaistaan lähiaikoina.

– Kyllä se meidän kanta siinä on sama, mistä kesän, syksyn korvilla oli puhetta. Eli tällainen kiihkoton, puolueeton Nato-selvitys voitaisiin tehdä, Jussi Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä selvitys voitaisiin tehdä ensi vaalikaudella, koska tällä hallituksella ei ole siihen halukkuutta.

Selvityksen tavoitteena jäsenyys

Järvenpään mielestä mahdollisen uuden Nato-selvityksen lähtökohtana pitäisi olla valtiojohdon ja suurimpien puolueiden yhteinen näkemys siitä, miksi tällainen selvitys tehdään. Hänestä kyse voisi olla eräänlaisesta informaatiokampanjasta. Hän vertaa tilannetta 90-luvun alkupuolelle, jolloin hallitus teki kovasti töitä kertoakseen kansalle EU-jäsenyydestä.

Järvenpään mielestä selvityksen tavoitteena pitäisi olla Suomen Nato-jäsenyys. Kyseessä olisi siis samaan aikaan informaatiopaketti jäsenyyden eduista ja haitoista, jonka tarkoituksena olisi kuitenkin saada kansa vakuuttuneeksi Nato-jäsenyydestä.

– Tämän informaatiokampanjan jälkeen hallitus voisi sitten katsoa, onko edellytyksiä sille, että kansan enemmistö on tämän asian puolella ja onko sitä kautta edellytyksiä hakea Nato-jäsenyyttä, Järvenpää arvioi.

Jos tämän jälkeen kansa vastustaisi edelleen Natoon liittymistä gallupeissa, ei Järvenpään mielestä Nato-jäsenyyttä pitäisi hakea. Järvenpää itse uskoo, että kansa seuraisi kuitenkin perässä, jos johtavat poliitikot liputtaisivat asian puolesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)