Verkkouutiset

Kohdun lihaskasvainten syntymekanismi osin selvitetty

Suomalais-yhdysvaltalainen yhteistutkimus selvitti keskeisimmän myoomia aiheuttavan MED12-geenin mutaation toimintamekanismin näiden kasvainten synnyssä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kohdun lihaskasvaimet eli myoomat ovat ihmisen yleisimpiä kasvaimia ja on arvioitu, että jopa 60 prosenttia naisista kärsii niistä.

Vaikka myoomat luetaan hyvänlaatuisiin kasvaimiin, ne aiheuttavat myös usein vakavia oireita kuten anemiaa, vatsakipuja ja lapsettomuutta. Lisäksi myoomat ovat yleisin yksittäinen syy kohdunpoistoihin.

Tutkijaryhmä selvitti että MED12-mutaatio estää MED12-proteiinin sitoutumisen keskeisen solun toimintoja säätelevän CDK-kinaasin kanssa aikaansaaden häiriöitä solun geenien ilmentymisessä ja tätä kautta solun kasvun säätelyssä. Vuonna 2011 suomalaistutkijat tunnistivat kyseisen mutaation löytyvän jopa 70 prosentissa myoomakasvaimista.

– Nyt havaittu löytö mahdollistaa tulevaisuudessa spesifisten lääkehoitojen kehittelyn myooman hoidossa. Jo aikaisemmin kinaasit ovat osoittautuneet hyviksi kohdemolekyyleiksi kasvainten hoidossa, joten uskon että tutkimustuloksemme tulevat olemaan keskeisessä roolissa myooman kukistamisessa, toteaa tutkija Mikko Turunen Helsingin yliopistosta.

Tutkimukseen osallistuivat Helsingin yliopistosta Jussi Taipaleen, Markku Varjosalon ja Lauri Aaltosen tutkimusryhmien lisäksi Thomas Boyerin tutkimusryhmä Teksasin yliopistosta.

Tutkimustulokset on julkaistu Cell Reports-tiedelehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)