Verkkouutiset

Lauantaina vietetään Euroopan elinsiirtopäivää

Lauantaina 10. lokakuuta vietetään Euroopan elinsiirtopäivää, muistutetaan Munuais- ja maksaliitosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa elinsiirtopäivää voi Munuais- ja maksaliiton mukaan juhlistaa lataamalla upouuden elinluovutuskortti-sovelluksen puhelimeensa. Sen avulla myös oman tahdon kertominen läheisille on entistä helpompaa.

Suomalaisista 85 prosenttia suhtautuu myönteisesti elinluovutukseen, mutta Munuais- ja maksaliiton kyselyn mukaan vain joka neljäs on allekirjoittanut elinluovutuskortin.

Kortin voi tehdä nyt myös Android- ja Windows Phone- puhelimiin. iPhone-sovellus on luvassa lähiaikoina. Elinluovutuskortin voi tilata myös paperisena ilmaiseksi postissa verkko-osoitteesta elinluovutus.fi.

Elinluovutuskortti on Munuais- ja maksaliiton mukaan edelleen ajankohtainen, vaikka lain mukaan jokainen onkin elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut.

– Kortti kertoo oman tahdon selkeästi, myös läheisille. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata, kertoo viestintäpäällikkö Petri Inomaa Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Elinluovutuskorttia on jaettua Suomessa jo 40 vuotta. Munuais- ja maksaliitto alkoi jakaa elinluovutustestamenttia vuonna 1975. Vuonna 1995 nimi muuttui elinluovutuskortiksi, kun tiedotusta alettiin tehdä järjestöjen yhteistyönä.

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Munuais- ja maksaliiton mukaan siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)