Verkkouutiset

Fysiikan pettäminen vie viljelijän varhaiseläkkeelle

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat yleisempiä maatalousyrittäjillä työkyvyttömyyseläkkeiden ja kuntoutustukien syitä kuin muilla työeläkevakuutetuilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaikka mielenterveyden häiriöt ovat toiseksi yleisin työkyvyttömyyden syy, ne ovat selvästi harvinaisempia kuin muilla toimialoilla.

Maatalousyrittäjille myönnettyjen uusien työkyvyttömyyseläkkeiden kustannukset ovat 60 miljoonan euron luokkaa viideltä vuodelta, ja henkilövuosia menetetään yli 6 800.

Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien yleisyys työkyvyttömyyseläkkeiden syynä maatalousyrittäjillä ja heistä erityisesti naisilla johtuu fyysisesti kuormittavista työolosuhteista ja sukupuolittuneesta työnjaosta.

– Mielenterveyden häiriöiden vähäisyys saattaa selittyä sillä, että niiden diagnosointi on maataloudessa vaikeampaa kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksilla, arvelee erikoistutkija Risto Rautiainen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Syihin kannattaa puuttua varhain

MTT:n mukaan maatalousalalla varhainen puuttuminen alkaviin tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja mielenterveysongelmiin esimerkiksi maatalousyrittäjien työterveyshuollossa on sekä taloudellisesti että inhimillisesti perusteltua.

Erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksien syntymiseen liittyy työhön, yksilön ominaisuuksiin ja elintapoihin liittyviä seikkoja, joista osaa voidaan muuttaa neuvonnan keinoin.

MTT:n mukaan maatalousyrittäjien ammatillisessa ja jatkokoulutuksessa pitää korostaa ergonomisia työtapoja, välineiden ja menetelmien käytettävyyttä ja työympäristön turvallisuutta.

– Nykyaikaiset työskentelyolosuhteet, joissa työ on vaihtelevaa ja mielekästä, voivat vahvistaa maatalousyrittäjien fyysistä ja henkistä työkykyä sekä siten vahvistaa ja pidentää maatalousyrittäjien työuria.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)